Hezbollah elleni pakkot kapott a libanoni hadsereg

Négymilliárd forint értékben adott katonai eszközöket az Egyesült Államok a libanoni hadseregnek, hogy tartani tudják a lépést az Irán által támogatott Hezbollah terrorszervezettel. Az elmúlt 14 évben Washington már 500 milliárd forintnyi összeget költött a libanoni hadsereg fejlesztésére – írja az i24 News.

Rádiókat, éjjellátó eszközöket és több más katonai felszerelést kapott a libanoni hadsereg az Egyesült Államok kormányától a haderejének fejlesztésére.

Washingtonnak az a célja a támogatással, hogy ellensúlyozni tudja az Irán által támogatott Hezbollah terjeszkedését.

Ebben a hónapban már kaptak egy 3 milliárd forint értékű csomagot, amelyben drónok és egyéb pilóta nélküli repülők voltak.

U.S. Embassy Beirut on Twitter: „Photos from today’s delivery to @LebarmyOfficial pic.twitter.com/cGa58adEy8 / Twitter”

Photos from today’s delivery to @LebarmyOfficial pic.twitter.com/cGa58adEy8

Februárban egy csaknem 5 milliárdos csomagot kaptak, amelyben lézeres irányzékkal szerelt rakéták voltak. Libanoni tisztviselők akkor azt mondták, hogy a támogatás jó példája Washington elkötelezettségére, hogy fejlessze a libanoni hadsereget.

Tavaly júniusban egy egész vadászgépflottát kaptak Washingtontól.

Több mint ezer Hezbollah harcos esett el Szíriában – Neokohn

Legkevesebb 1139 Hezbollah terrorista halt meg 2011 óta Szíriában egy izraeli kutatóintézet, az ITIC felmérése szerint.

2005 óta az Egyesült Államok csaknem 500 milliárd forint értékben támogatta a libanoni hadsereget, amely Washington szerint az egyetlen törvényes védelem a Hezbollah politikai és katonai szárnyának növekvő befolyása ellen.