Fordított kivonulás: elárasztották Egyiptomot az izraeliek pészahkor

A vakációzók figyelmen kívül hagyják a iszlamista terrorfenyegetettségre való figyelmeztetéseket, tömegével látogatnak a Sínai-félszigetre, — számolt be róla a Times of Israel.

Több, mint 23 ezer izraeli kelt át az egyiptomi határon a Sínai-félsziget felé az elmúlt pár napban, nem törődve a kormány figyelmeztetésével a komoly terrorfenyegetettséggel kapcsolatban.

A régóta népszerű turistacélpont nem csak a festői tengerpartjairól, fesztelen légköréről, és olcsó árairól híres, hanem számos jelentős terrortámadás színteréül is szolgált, melynek során több, mint 100 külföldi vesztette életét az elmúlt évtizedek során.

Az izraeli nemzetbiztonsági tanács terrorelhárító irodája szerint „komoly a veszélye a turisták, akár izraeliek elleni terrortámadásoknak a Sínai-félszigeten.”

Megerősítették felhívásukat minden izraeli számára, hogy „azonnal hagyják el a területet, és haladéktalanul térjenek vissza Izraelbe” hozzátéve, „erősen ajánlják a Sínaira látogatni kívánóknak, hogy inkább maradjanak otthon.”

Ennek ellenére nem lankad az Egyiptomba látogatási kedv.

„Őrülten nagy a tömeg itt. Biztos vagyok benne, sokkal több ember van itt, mint az egyiptomi kivonuláskor,”

— nyilatkozta az egyik izraeli turista a Channel 12 izraeli hírcsatornának a Taba határátkelőnél vasárnap.

A kérdésre, miért is döntött az utazás mellett, azt válaszolta, mert olcsó, közel van, mindenki más is oda utazik, illetve: miért ne?

Az utazási figyelmeztetésekre csak legyintett, mondván:

„Már több itt az izraeli, mint az egyiptomi.”

Magányos katonákkal széderezett Izrael elnöke – Neokohn

400 katonával együtt ünnepelte a pészah első estéjét Reuven Rivlin.