Srí Lanka megmutatta, mivel küzd meg Izrael nap mint nap

Az Iszlám Állam bebizonyította: nem csak hogy életben van, hanem képes fájdalmas sebet ejteni – írja a The Jerusalem Post. A Srí Lanka-i támadásokkal egyidőben érkezett jelentések szerint a terrorszervezet újra megjelent Szíriában és Irakban. Úgy tűnik elhamarkodottan jelentették be az ISIS legyőzését – állapítja meg a cikk szerzője.

Ugyanakkor Izrael számára ez nem feltétlenül rossz hír.

Az Iszlám Állam nem csak egy szervezet, hanem egy ideológia is egyben, amely sokak számára vonzó, és egy ponton állammá alakultak. Amikor a nemzetközi közösség fellépett a terrorszervezet szíriai és iraki állásaival szemben, világos volt, hogy a koalíció, amely szélesebb volt, mint annak idején Hitler ellen, sikeresen elpusztíthatja a terroristák infrastruktúráját.

Ugyanakkor az is világos volt, hogy az Iszlám Állam mögött álló ideológia nem pusztítható el bombákkal, és hogy a gyilkos eszme terrortámadásokhoz adhat inspirációt az egész világon. A mostani Srí Lanka-i terrortámadás ugyanakkor azt is bizonyította, hogy nem csak az ideológia él még, hanem maga a szervezet is.

A támadásokat nem csak egy szimpla helyi terrorcsoport követte el. Nyilvánvaló, hogy egy sokkal nagyobb, nemzetközi szervezet áll a háttérben. A tervezés – amely már az új-zélandi mecsetekben történt mészárlás előtt megkezdődött, vagyis a merényletsorozat nem lehetett válasz arra -, az információk begyűjtése, a célpontok kiválasztása, a bombák elkészítése és az egyidejű végrehajtás mind túlmutat egy helyi iszlamista terrorcsoport kapacitásán.

Terrorista anya – saját gyermekeivel robbantott a terhes Srí Lanka-i nő – Neokohn

Robbanómellénnyel gyilkolta meg magát, két gyermekét, és három kiérkező Srí Lanka-i rendőrt.

Amennyiben valóban az Iszlám Állam követte el a Srí Lanka-i merényletsorozatot, akkor az a terrorszervezet eddigi legnagyobb támadása volt a saját területén kívül, nagyobb és kegyetlenebb, mint a 2015-ös párizsi merényletek.

Az al-Kaida is képes lehet még egy ilyen nagyméretű terrortámadásra. Sok közös vonás van a mostani merénylet és az Al-Kaida 2008-as mumbai támadása között. A nagy számú célpont, a kivitelezés módja, valamint egyéb részletek, például hogy az elkövetők levágták a szakállukat a támadások előtt, hasonlóságot mutatnak a Mumbaiban történtekkel. Ott az al-Kaida pakisztáni szárnya vezényelte le a támadásokat, nem lenne meglepő, ha a Srí Lanka-i támadásokkal kapcsolatban is megtalálható lenne ez a szál.

Az Al-Kaida is egy olyan terrorszervezet, amelyet már eltemettek, de mégsem halt meg. Néhány hete az Egyesült Államok egymillió dolláros nyomravezetői díjat ajánlott fel Hamza bin Laden, Oszama fia kézre kerítésére. Vélhetően ő vezeti most a terrorszervezetet. A tálibok Afganisztán és Pakisztán határán jelenleg is kiterjedt területeket tartanak irányításuk alatt. Hamza bin Laden pedig néhány havonta videóüzenetben szólít fel terrortámadásokra.

Az Iszlám Állam által közzé tett fotó. Kép forrása: The Times of Israel.

Az ISIS-jelenség Izrael számára csak abban volt új, hogy a terrorszervezet mennyire hatásos videókat készített a brutális tetteiről. A Misgav Amban csecsemőket gyilkoló Fatah terrorista, vagy az éttermeket és buszokat robbantó Hamász sem kevésbé barbár, csak kevésbé sikeresek a tetteik dokumentálásában és marketingjében, mint az Iszlám Állam.

Az ISIS, amellett, hogy blokkolta a síita tengelyt, más fontos szolgálatot is tett Izrael számára: még rosszabb megítélés alá helyezte a terrorizmust. A Hezbollah, amely egy évtizede simán végrehajtott külföldön is merényleteket, például Bulgáriában, Indiában és Thaiföldön, most már fél hasonlót meglépni, attól tartva, hogy hasonlóan megbélyegzik, mint az Iszlám Államot.

Az ISIS és az al-Kaida folytatni fogja támadásait az egész világon. Európában, ahol már egyre nagyobb a készültség, ezért nehezebb, de még közel sem lehetetlen, valamint az olyan országokban, ahol a hírszerzés olyan hatékony, mint Srí Lankán.

Izrael szempontjából: az Iszlám Állam egyesítette a nyugati és az arab világot a terrorizmus ellen, valamint könnyebbé tette elmagyarázni, hogy Izraelnek mivel kell megbirkóznia évtizedek óta.