Toroczkaiék nem vonulhatnak Törökszentmiklóson a „cigánybűnözés” ellen

Megtiltotta a rendőrség a Mi Hazánk párt Törökszentmiklósra, május 21-re tervezett, felvonulással egybekötött „erődemonstrációját” — értesült a Mérce.

A szélsőséges párt június elsejére tervezte felállítani új félkatonai szervezetét, az új Magyar Gárdát, de már előtte demonstrálni akart a „cigánybűnözés” ellen.

A lap szerint a párt azon dühödött fel, hogy egy törökszentmiklósi videón egy cigány férfi két embert is ok nélkül megvert, a második eset után le is tartóztatták. „Hogy egy ember tette miatt miért kell egy egész etnikumot megbélyegezni, arról a Mi Hazánk nem nyilatkozott” — teszi hozzá kivételesen éleslátást tanúsítva a Mérce.

Toroczkai pártja május 1-i rendezvényén. Fotó: MTI

A rendőrség a gyülekezési törvény 13. és 14. paragrafusára hivatkozva tiltotta meg a felvonulást, a párt ugyanis nem óhajtott elállni a demonstráció meneteléses részétől. A jogszabály szerint betiltható a rendezvény,

„ha az egyeztetést követően rendelkezésre álló információk alapján megalapozottan feltehető, hogy a gyűlés a közbiztonságot vagy a közrendet közvetlenül, szükségtelen és aránytalan mértékben veszélyezteti, illetve mások jogainak vagy szabadságának szükségtelen mértékű és aránytalan sérelmével jár (…) A közbiztonságot veszélyezteti különösen, ha a felhívás vagy a gyűlés bűncselekményt vagy bűncselekmény elkövetésére való felhívást valósít meg.”

Hivatkozik a döntés egy, az Alkotmánybíróság által megalkotott tilalomra, amit „foglyul ejtett közönség tilalma” néven lehet ismerni. Ennek értelmében senki nem kényszeríthető egy őt érintő vélemény végighallgatására, különösen nem az őt gyalázó, megfélemlítő üzenetekhez való asszisztálásra — ismerteti a Mérce a rendőrség indoklását.

Toroczkai korábban kijelentette: „elég volt abból, hogy néhány cigány család terrorizálja a várost”. Ha kormányon lennének, „bérrabtartási megállapodást” kötnének Oroszországgal, az erőszakos bűnelkövetőket pedig Szibériába küldenék.

A párt május 1-i rendezvényén a Jobbikból kivált politikus kijelentette: a Fidesz kormányzása „nem oldotta meg a cigánykérdést”, mert ma már a gyerekek egyharmada cigány származású, miközben a magyarok kivándorolnak. Ha ez így megy tovább, Magyarországon csak a nyugdíjasok, a „hihetetlenül szaporodó cigányok” és „néhány ezer romantikusan gondolkodó magyar” maradnak.

https://neokohn.hu/2019/05/09/kiherelve-ter-vissza-a-magyar-garda/

(Címlapképünk illusztráció, egy 2012-es szélsőjobboldali felvonulást mutat. Fotó: MTI)