„Kiűzik a zsidókat” Európából a progresszív törvények?

Az Egyesült Államok antiszemitizmus-elleni küldötte legalábbis így véli.

Elan Carr úgy beszélt a JTA szerint, hogy egyes európai országok állatvédelmi okokból hozott, kóser váltást korlátozó törvényei, illetve körülmetélést korlátozó törvényjavaslatai

„a zsidók kiűzéséhez” hasonlatosak, és „gyalázatos” jelenségek.

Carr hétfőn fogalmazott így Belgiumban egy beszédében, melyet Anwerpenben tartott az Európai Rabbitanács általános gyűlésén.

A tanács elnöke, Pinchas Goldschmidt szerint azért választották Belgiumot, hogy „a kormány értésére adjuk, mit gondolunk a rituális vágás (sechita) betiltásáról”.

Az észak-belgiumi Flandria gyakorlatilag betiltotta a kóser vágást idén januártól, és Vallónia hasonló tiltást tervez hatályossá tenni.

A JTA szerint továbbá törvénytervezettel kívánják a jövőben korlátozni a körülmetélkedést is, noha egyelőre még nem tiltották be azt.

Carr szerint

„[ezek az intézkedések] nem egyebek, mind az adott ország zsidó közösségének elűzése. Erőszakos elűzés — és ez elfogadhatatlan”.

Carr egyébként nemrég Magyarországon tájékozódott, többek között a Tett és Védelem Alapítvány titkárával, Szalai Kálmánnal is tárgyalt. A találkozón a diplomata „örömmel vette tudomásul”, hogy a magyar zsidóságot erőszakos atrocitások nem fenyegetik.

https://neokohn.hu/2019/05/10/keszul-a-sorsok-hazanak-vegleges-koncepcioja/