Újabb államban fogadtak el abortuszellenes törvényt

Missouri állam képviselőháza elfogadta a „Missouri kiáll a meg nem születettekért törvényt” – írja a The Dailywire. Az állam szenátusának republikánus többsége már korábban megszavazta. A magzati szívhang észlelése után tilos az abortusz, ez a terhesség hatodik hetét jelenti.

Missouri állam szenátusa 24 igen szavazattal, 10 nem ellenében elfogadta az új, szigorúbb abortusztörvényt.

Tilos abortuszt végrehajtani a magzati szívhang észlelése után, kivéve, ha a terhesség az anya életét veszélyezteti, ugyanakkor figyelmen kívül hagyva az olyan eseteket, amikor a nő nemi erőszak miatt, vagy vérfertőző kapcsolatból esett teherbe.

Miután a képviselőház is megszavazta a törvényt, már csak a republikánus Mike Parson kormányzóra vár, hogy aláírja, ami felől semmi kétség, miután maga is nagy támogatója a szigorításnak.

Alabama szintén republikánus kormányzója, Kay Ivey szerdán írta alá az Egyesült Államok legszigorúbb abortusztörvényét.

Börtönbüntetés jár az abortuszért Alabamában – Neokohn

Az ország legszigorúbb törvényét hagyta jóvá Alabama állam kormányzója.

Míg Missouriban és több más, az abortuszt szigorúan korlátozó államban csak a magzati szívhang észlelése után tiltott a beavatkozás, vagyis a hatodik hétig még lehetséges, addig Alabamában már a fogantatástól tiltott. Itt sem tesznek kivételt nemi erőszak vagy vérfertőzés esetén, csak akkor, ha az anya élete veszélyben van.

A törvény értelmében a művi abortuszt végrehajtó orvost 99 évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatják.

Alabamához hasonló módon szigorított nemrég Georgia, Kentucky és Mississippi, de Kentuckyban egy per miatt felfüggesztették a végrehajtását.