Megerősítette női erkölcsrendészetét Irán

A hat fős osztagok a szigorú iszlám törvények betartását ellenőrzik az utcákon, helytelen öltözetért pénzbírságra, és két hónapos börtönbüntetésre számíthatnak a „rajtakapott” nők.

Irán a hírek szerint 2000 úgy rendőregységgel bővítette erkölcsrendészeti akciócsoportját, illetve egy kísérleti programot is életbe léptetett az iráni nők fejkendőviselésének megfigyelésére, mivel az iszlám köztársaság törvényei szigorúan megszabják annak feltételeit a köztereken.

A programról a The British Telegraph adott hírt. Az északi Gilan körzetben hatfős női osztagok fogják szóban és tettekkel is szankcionálni a hidzsábot helytelenül viselő nőket.

Az új egységek tisztjei felhatalmazást kaptak arra, hogy az iszlám dresszkódot megsértő nőket letartóztassák. A hatóságok ezek után általában pénzbírságot vetnek ki rájuk, illetve akár két hónapos börtönbüntetéssel sújthatják őket.

Az iszlám öltözködési törvények szerint a nők csak az arcukat, kezeiket és lábfejeiket mutathatják nyilvánosan, a testük többi részét visszafogott színű ruházattal kell elfedniük.

Naszrin Szotude iráni emberi jogi ügyvédet a múlt hónapban hét éves börtönbüntetésre ítéltek a hidzsáb-törvény ellen tiltakozó nők jogi képviseletéért.

Mindeközben Teherán tíz napos razzia során 547 éttermet és kávézót záratott be, mivel azok nem tartották be az „iszlám alapelveit”, nyilatkozta a főváros rendőrfőnöke szombaton. Szintén ugyanazon a napon a teheráni bíróság elnöke felszólította az iráni állampolgárokat, sms-ben tegyenek jelentést ha olyan „erkölcstelen viselkedést” tapasztalnak, mint „hidzsáb az autóban”, „nemileg vegyes táncparti”, „erkölcstelen Instagram tartalom.”

https://neokohn.hu/2019/03/11/nok-szabadsagaert-harcolo-ugyvednot-iteltek-el-iranban/