A palesztin vezetés előre leírja a bahreini konferenciát

Kudarcra van ítélve az a konferencia, amelyet a jövő héten rendeznek Bahreinben az izraeli-palesztin konfliktus megoldására vonatkozó amerikai terv gazdasági részének ismertetése céljából — jelentette ki vasárnap Mahmúd Abbász palesztin elnök.

„Biztosak vagyunk abban, hogy a manámai konferencia nem lesz sikeres” — hangoztatta a palesztin vezető rámalláhi sajtóértekezletén.

Az Egyesült Államok már szombaton bejelentette a gazdasági elképzelések főbb pontjait. Ezek alapján Washington tíz év alatt 50 milliárd dollárnyi állami és magánbefektetést képzel el a palesztin területeken, ahol a terv értelmében 1 millió új munkahely jönne létre.

A palesztinok elutasítják az amerikai béketervet, és úgy általában Washington szerepvállalását is, amióta Donald Trump amerikai elnök több évtizedes nemzetközi konszenzust felrúgva elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának. A palesztinok célja, hogy majdani államuk fővárosa Jeruzsálem keleti része legyen.

„Nem leszünk Greenblatt, Kushner és Friedman szolgálói és rabszolgái” — szögezte le Abbász Trump tanácsadójára, vejére és egyben megbízottjára, valamint az amerikai nagykövetre utalva. Abbász hozzátette: „szükségünk van gazdasági támogatásra, pénzre, de mindenekelőtt politikai megoldást kell találni. Elfogadhatatlan számunkra, hogy egy politikai kérdésből gazdasági kérdést csináljanak”.

A palesztinok szerint a gazdasági tervvel az Egyesült Államok meg akarja vesztegetni őket, hogy később megtagadhassa tőlük a saját, független államot.

Béketerv: folyosóval kötnék össze Gázát és Ciszjordániát – Neokohn

Hatalmas beruházásokat szervezne a Közel-Keleten Trump béketerve, egymillió munkahelyet teremtenének a palesztinoknak.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint a zsidó állam „nyíltan és tisztességesen” fogja meghallgatni az Egyesült Államok béketervét. Ez volt Netanjahu első nyilvános reakciója a gazdasági elképzelések szombaton történt ismertetése óta. Az izraeli kormányfő a nap folyamán John Boltonnal, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadójával tett látogatást a részben Ciszjordánia területén található Jordán-völgyben. „Mint azt te is láthatod John, a Jordán-völgy nyújtja Izraelnek a minimális stratégiai mélységet és fölényt országunk védelméhez” — intézte szavait Netanjahu Trump nemzetbiztonsági tanácsadójához. „Bármilyen békemegállapodás is születik, a mi álláspontunk az lesz, hogy Izrael jelenlétének itt fenn kell maradnia Izrael és mindenki biztonsága érdekében” — húzta alá Netanjahu. A palesztinok a Gázai övezet mellett Ciszjordániát is leendő államuk részének akarják.

„Fel nem foghatom, hogy a palesztinok még mielőtt megismerkedhettek volna a tervvel, eleve elutasították azt. Ez így nem járja” — hangoztatta az izraeli kormányfő.

„Csak annyit mondhatok, hogy biztonság nélkül itt (Ciszjordániában) nem lehet béke, nem lehet szó tartós békéről” — válaszolt Bolton.