Keszthelyi holokauszt áldozatok: továbbra is rejtélyes az érmegyűjtemény eredete

Hónapokkal a megtalálása után is kérdések sokaságát veti fel a különlegesen gazdag kollekció, amelyet egy pince mélyén találtak.

Ahogy arról mi is beszámoltunk év elején, egy keszthelyi magánház pincéjében befőttesüvegekben elrejtett felbecsülhetetlen értékű éremgyűjteményre leltek.

Deportált zsidó családok műkincseit mutatták be Keszthelyen – Neokohn

Antik érmegyűjteményre, ékszerekre és emléktárgyakra bukkantak egy keszthelyi ház pincéjében

A 2776 darabos, nagyobb részt a római császárság korából származó,  arany- és ezüstérme mellett 24 ékszer és emléktárgy is a gyűjtemény része volt.

Most a The Times of Israel cikkezett a legújabb fejleményekről. Eszerint továbbra is homály fedi az április óta a keszthelyi Balaton Múzeumban kiállított érmék eredeti sorsát. Ahogy a múzeum igazgatója és szakértő érmekutatók állítják, a kincs gyűjtőjének sorsa is ismeretlen.

Fotó: MTI

Most abban bíznak, hogy ezzel a tárlattal és a nemzetközi hírveréssel előkerülhetnek azok a rokonok, akik be tudják bizonyítani, hogy leszármazottai lehetnek a kollekció eredeti birtokosának.

Jelenlegi feltételezések szerint a gyűjtemény Keszthely egyik tehetős zsidó házaspárjának, a Pollákéknak lehetett a tulajdona. Ezt a vélekedést arra alapozzák, hogy az ő nevük volt bevésve néhány olyan ékszerben, amelyet szintén a befőttesüvegekben találtak.

A gyűjteményt egy olyan – mindeddig ismeretlen című – ház pincéjében találták, amely történészek szerint az egykori városi gettó része lehetett.

Havasi Bálint, a Balatoni Múzeum igazgatója azt mondta az izraeli lapnak, hogy amennyiben a tervezett családfakutatási és digitalizációs munkálatok során nem akadnak a Pollákék leszármazottaira, akkor a gyűjtemény a magyar állam tulajdonába kerülhet.