Auschwitzban szerettek egymásba, együtt szöktek meg — rájuk emlékezik ma Európa

Európa szerte mindenhol megemlékeznek Mala Zimetbaumról és Edward Galinskiről, akiket 75 évvel ezelőtt végeztek ki a nácik. 

A totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapját 2011 óta tartják minden év augusztus 23-án — arra emlékezve, hogy 1939-ben ezen a napon írták alá a sztálini Szovjetunió és a hitleri Németország közötti megegyezést, a Molotov-Ribbentrop-paktumot.

80 éve paktáltak le a szovjetek a nácikkal – Neokohn

A zsidó külügyminiszter helyett küldték Molotovot.

Az Emlékezz! Augusztus 23. elnevezésű társadalmi kampány keretein belül az 1956-os magyar forradalom legfiatalabb áldozata, Mansfeld Péter sorsát felidéző videó mellett a magyar közszolgálati televízióban egy másik történetnek is figyelmet szenteltek a mai nap során.

Az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban megismerkedő szerelmespárról, a zsidó Mala Zimetbaumról és a lengyel Edek Galinskiről szóló videót is széles közönség elé tárták az emléknap alkalmából — derül ki az MTI írásából.

23 August. Remember: Mala Zimetbaum and Edek Galiński

Mala Zimetbaum and Edek Galiński’s is a unique love story. After an unsuccessful attempt at escape, both perished in the Nazi German concentration camp Ausch…

Mala Zimbetbaum 1922-ben született Lengyelországban. Kislány volt, mikor a családja Belgiumban költözött. Jó tanuló volt, kiváló érzéke volt a nyelvekhez és a matematikához.

Mala kislányként (balra) édesanyjával és nővérével. Kép forrása: Wikimedia commons

1942-ben Belgiumból Auschwitzba deportálták, ahol a birkenaui női táborba került. Majdnem két évig raboskodott a táborban. Mivel öt nyelven beszélt, ezért tolmácsnak és futárnak használták a nácik — írja róla a Jewish Virtual Library. 

Edward Galisnki már régóta tervezte a szökést, mikor találkozott Malával, és beleszeretett a lányba. Az Edeknek becézett fiatalember egy lopott SS ruhában kísérte ki Auschwitzból a férfi fogolyruhába bujtatott Malát 1944 júniusában. A két fogoly álcája nem tűnt fel a náciknak.

Edward Galinski mindössze 18 éves volt, mikor megölték. Kép forrása: Wikimedia commons.

Mala és Edek egy közeli faluig jutott, ahol Mala boltba szeretett volna menni. Edek ment helyette, hogy vegyen egy kenyeret, de a bolt tulajdonosa gyanút fogott és kihívta a hatóságokat. Miután Mala hiába várta a fiút, feladta magát a hatóságoknak, mondván megígérték egymásnak, hogy bármi történjék együtt fognak maradni.

Mala Zimbetbaum. Kép forrása: Wikimedia commons

A párt külön cellákba rakták, de egy őr megengedte nekik, hogy üzeneteket váltsanak. Malát és Edeket egy időben vitték kivégezni. Edeket felakasztották, utolsó kiáltásával Lengyelországot éltette.

Mala Zimetbaum élete azonban még megrázóbb véget ért. Mala a hajába rejtett borotvával próbálta felvágni az ereit, kiabálni kezdett és a náci őröknek kellett őt lefogni. Egy női SS tiszt később azt vallotta, hogy egyenesen Berlinből érkezett a parancs, hogy Malát élve égessék el a krematóriumban.

A sebesült és gyenge Malát egy szekérre tették, ami köré más foglyokat állítottak. „Az ítélet napja közel van” — mondta a lány a közelben állóknak.

Malát az egyik krematóriumba vitték, egyes szemtanúk szerint már útközben meghalt, mások szerint a németek a berlini parancs ellenére lelőtték.

Mala történetéről az Eichmann per alatt Mrs. Raya Kagan vallott.