Netanjahu szerint közvetlenül a választások után jön a béketerv

Az izraeli miniszterelnök kedden bejelentette, az izraeli-palesztin konfliktus Trump-féle rendezési tervét közvetlenül a szeptember 17-ei választások után hozzák nyilvánosságra. 

Benjamin Netanjahu kormánypártja, a Likud kampányrendezvényén az „évszázad béketervével” kapcsolatos megjegyzései mellett politikai riválisait is erős kritikával illette Iránnal, és az amerikai rendezési tervvel kapcsolatos álláspontjuk miatt.

Bár az amerikai elnök korábban pedzegette, hogy még esetleg szeptember 17-e előtt is sor kerülhet a nagy bejelentésre, Jason Greenblatt amerikai közel-keleti megbízott mostani tweetjében határozottan leszögezte:

a Trump kormány úgy döntött, hogy csak az izraeli választások után hozza nyilvánosságra a tervet.

https://neokohn.hu/2019/08/19/ujabb-informaciokat-harangozott-be-donald-trump-a-kozel-keleti-beketervrol/

Trump közel-keleti béketervét eredetileg a nyár folyamán tervezték nyilvánosságra hozni, de a terv csúszott, mivel Netanjahunak nem sikerült kormányzóképes koalíciót alakítania az izraeli áprilisi előrehozott választások után.

Az Egyesült Államok mindeddig a homályban tartotta a terv politikai elemeit, de a gazdasági részt — egy 50 milliárd dolláros befektetési csomagot a palesztinok és a régió több országa részére — már júniusban bemutatta Jared Kushner, Trump tanácsadója egy Amerika által összehívott Bahrein-i konferencián.

Trump veje jobb jövőt ígér a palesztinoknak Bahreinben – Neokohn

A palesztinok viszont egyelőre nem kérnek a jobb jövőből.

A palesztinok bojkottálták a konferenciát, és azonnal elutasították a béketervet, folytatva a 2017 óta tartó trendet, melyet Jeruzsálem Izrael fővárosaként történő amerikai elismerése, és a palesztin segélyek megvonása óta kezdtek el. Az amerikai kormány több száz millió dolláros segélyt vont meg a palesztinoktól, beleértve az UNRWA palesztin menekültstátuszt konzerváló ENSZ ügynökség támogatását.

Netanjahu hangsúlyozta, hogy nem fog semmiféle, Izrael biztonságát veszélyeztető kompromisszumba belemenni, és egyetlen izraeli települést sem hajlandó kiüríteni.