Jöhetnek a kamerafelvételek az izraeli választások alatt?

Az izraeli kormány vasárnap elfogadta a törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi a politikai pártok által kinevezett választási felügyelők számára, hogy felvételt készítsenek a szavazóhelyiségekben a választópolgárokról a szeptember 17-i választások napján — írja az Ujkelet.live.

A javaslat most a Knesszet elé kerül, hétfőn szavaznak az első, majd szerdán a második és harmadik olvasatáról.

A Benjamin Netanjahu miniszterelnök Likud pártja által javasolt törvénytervezet azonban többször ellenállásba ütközött a kormányülésen kivételesen jelen lévő Avichai Mandelblit főügyésznél, aki szerint Izraelnek már elegendő eszköze van a választások tisztaságának garantálására.

„Mindenki filmez,” mondta Netanjahu a kormányülésen. „Erről szólnak a [Instagram]-történetek. Minden üzletben kameráznak, tehát csak a szavazóhelyiségekben nem lehet filmezni?”

Netanjahu szerint a törvényjavaslat „biztosítja a közelgő választások tisztaságát, felügyeletét és pontosságát, ahogy azt az izraeli polgárok elvárják tőlünk”.

A miniszterelnök vasárnap ismét azzal vádolta politikai riválisát, a Kék-Fehér pártot, hogy a választások „ellopására” törekszik. A Likud azonban tagadja az izraeli portál szerint, hogy csak az arab közösségekben monitoroznák a választások tisztaságát.

Arab nő szavaz Izraelben. Fotó: Há’árec

„Mondjuk ki az igazat: Netanjahu káoszt akar, nem pedig a választások felügyeletét,” reagált a Kék-Fehér párt részéről Joáz Hendel Twitteren.

A Netanjahu kormányalakítási erőfeszítéseit megbuktató Avigdor Liberman azt mondta, Jiszráel Beitenu pártja támogatni fogja a törvényjavaslatot, bár szerinte nem fog átmenni a szavazáson, és azzal vádolta a miniszterelnököt, hogy együttműködik az arab politikusokkal az ügyben — igaz, bizonyítékkal nem szolgált.

Ajelet Saked ex-igazságügyi miniszter, a nemzeti-cionista Jamina párt vezetője a Walla híroldalnak azt nyilatkozta, hogy a kamera-tövényjavaslat csak egy Likud-kampányhúzás, bár úgy vélte, hogy a kamerák szavazóhelyiségekben való elhelyezésének elve „fontos és jó”.

Ajman Odeh az Egyesült (arab) Lista elnöke úgy vélte, hogy a vita maga politikai manipuláció, hogy „pánik-szavazást indítson a jobboldalon és elnyomja az arab szavazókat”.

Reuven Rivlin elnök egy Twitter-nyilatkozatában kiállt a kritikák mellett:

„Undorral utasítom el a kísérleteket, melyek arra irányulnak, hogy aláásák a közvélemény bizalmát ezekben a testületekben és intézményekben.”

Netanjahu pénteken Londonból hazafelé tartva elutasította a törvényjavaslattal szemben megfogalmazott kritikákat, és azzal vádolta ellenfeleit, hogy hallgatólagosan támogatják a választási csalásokat.

Fauda, avagy gyomorszájon vág a valóság – Neokohn

Ebben a döbbenetes izraeli sorozatban nincsenek jók és rosszak, hanem hús-vér emberek, családi háttérrel, érzelmekkel, pontosan megrajzolt, valós karakterek. Amichay Mihály Éva írása.