Egyedi whiskyjével tör be a nemzetközi piacra egy izraeli cég

Különleges módszerekkel desztillálják a Szentföld első saját gyártású whiskyjét.

Egy sikeres izraeli vállalkozó, Gal Kalkstein évekkel ezelőtt fejébe vette: saját hazájában szeretne minőségi malátawhiskyt gyártani. A tervezés 2010-ben kezdődött, a lepárlás három évvel később. Egy nemrég közölt interjúban a brit Independent című lapnak elmondta:

„Olyan whiskyt akartam készíteni, amelyet egy baráti társaság úgy fogyaszt el beszélgetés közben, hogy észre sem veszik, hogy elfogyott az üvegben lévő ital”.

A munkálatok elején egy világhírű skót szakértőt, Jim Swant hívták Izraelbe tanácsokat kérni tőle. Ő segített összeállítani a receptet, megépíteni a különböző párlatokat gyártó készülékeket és kiválasztani a megfelelő árpát Kalkstein Milk & Honey — Kánaán bibliai jelzői — névre keresztelt vállalkozásának.

Ami a karakteres nedű elkészítésének egyik legnagyobb kihívása, az egyben az izraeli cég saját innovatív fejlesztésének kulcsa is lett: habár az országban jellemző nagy meleg miatt nehezebb a whisky előállítása, az izraeli cég alternatív párlási technikákkal élve újszerű aromákkal fejlesztett italokat gyárt.

Az M&H Distillery termékei.

Éppen ezért kiemelten fontos a hordók fáinak minősége. A három hordóban érlelt, fiatal malátawhiskyhez ex-bourbonos, skót Islay-s valamint olyan tölgyfahordókat használnak, amelyeknél a vörösboros hordó belsejéről legyalulták a felső réteget, megperzselték, majd újra kiégették. Ez elveszi a whisky tölgyes ízét, ám meghagyja vörösboros aromáját.

A kevert hatások mellett a folyamatos kísérletezés szellemében a cég olyan elsőre extrémnek tűnő helyszíneken is próbálkozik, mint a Holt-tenger vidéke.

Tomer Goren, a desztilláció vezetője arról számolt be, hogy már egy ideje érlelik párlataikat a tenger szint alatt mintegy 400 méterrel elhelyezkedő vidéken. A különleges szárazság, a magas hőmérséklet, a légnyomás és a sós levegő mind hatással van az érésre, és így a whisky érlelése jóval gyorsabban történik, mint más országokban,

a cikk szerint egyenesen kétszer gyorsabban.

A meleg hátránya azonban, hogy az „angyaloknak járó rész” — azaz a hordóban történő elpárolgás — a máshol szokásos 2% helyett Izraelben akár 10% is lehet.

Mivel a Milk & Honey vállaltan nem kíván tömegtermékké vállni, minden esélyük megvan a minőségi kontrollra. Az elmúlt évek sorozatos tesztelései után a cég a tervek szerint ez év végére dobja piacra első kereskedelmi forgalamzású whiskyjeit.

Jelenleg kétféle gint, egy édeskés, mandula alapú gyógylikőrt és kétfajta fiatal malátawhiskyt árulnak.

Ehető kannabisz, Izraelből – Neokohn

Kannabiszos popcornon és csokiporon is dolgoznak.