Örményország követséget nyit Izraelben

A két ország 1992-ben vette fel a diplomáciai kapcsolatot, de Jereván csak most döntött a lépés mellett.

Az örmény kormány csütörtökön úgy döntött, követséget nyit a zsidó államban – igaz, nem Jeruzsálemben, hanem Tel-Avivban. A két ország 27 évvel ezelőtt vette fel a diplomáciai kapcsolatokat.

Az Arutz Sheva információja szerint az izraeli külügyminisztériumban az elmúlt években számos diplomata dolgozott a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésén. A külügy hivatalos közleménye szerint

„ez a döntés az államközi kapcsolatokban az elmúlt évben bekövetkezett jelentős haladást tükrözi.

https://neokohn.hu/2019/02/06/emleknapot-kap-az-ormeny-nepirtas-franciaorszagban/

A követség megnyitása új és fontos fejezet a bilaterális kapcsolatokban. Bízunk abban, hogy ez tovább fogja erősíteni a két nép közti barátságot és minden területen bővíti az együttműködést a két állam között.”

A döntést Yisrael Katz külügyminiszter is üdvözölte. Mint elmondta, az örmény lesz a 90. külföldi követség Izraelben, ami szerinte annak a jele, hogy Izrael erősíti pozícióját a világban.

Mint arról márciusban beszámoltunk, az örmény külügyminiszter-helyettes a The Jerusalem Postnak már akkor úgy nyilatkozott:  arra kérik Izraelt, hogy állítsa le fegyvereladásait Azerbajdzsánnak, ez azonban nem feltétele annak, hogy javítsák a kapcsolatukat Jeruzsálemmel.

Grigor Hovhannisyan arról is beszélt, hogy Örményország fontolóra veszi, hogy nagykövetséget nyisson Izraelben, de az nem Jeruzsálemben lesz.

„Egy olyan kis országnak, mint a miénknek, nagyon nehéz jelentős elmozdulást tennie egy hagyományosabb álláspontból anélkül, hogy jelentős reakciókat váltson ki. Egyelőre nincs változás abban, hogy az örményeknek merre kellene a szövetségeseket keresni, de én most nem erre figyelek, hanem az Izraellel való kapcsolat javítására” – fogalmazott márciusban az örmény külügyminiszter-helyettes.

Izrael Azerbajdzsán egyik legnagyobb fegyverbeszállítója. Az örmény külügyminiszter-helyettes erről úgy vélekedett: örülnének egy olyan helyzetnek, ha Izrael úgy cselekedne, mint az Egyesült Államok és több európai ország, hogy nem ad el fegyvert sem Azerbajdzsánnak, sem Örményországnak.

Örmény nyitás Izrael felé – Neokohn

Az örmények ugyan nem örülnek, hogy Izrael fegyvereket ad el azeri ellenfeleiknek, de nyitnának a zsidó állam felé. Első lépésnek egy követséget.