Ganzot akarják miniszterelnöknek az izraeli arabok

Az Egyesült (Arab) Lista vasárnap este történelmet írt azzal, hogy vezetőjük Reuven Rivlin államfőnek a Kék és Fehér párt fejét, Beni Ganzot ajánlotta az ország vezetőjének. 

„Meg akarjuk akadályozni, hogy Netanjahu miniszterelnök maradjon, és a társadalom nagy része is ezt akarja.”

— jelentette ki a párt vezetője, Ayman Odeh.

A keddi szavazás után döntetlennel zárult a kérdés, hogy kinek sikerül kormányt alakítania. Most Reuven Rivliné a tiszt, hogy olyan embert jelöljön, akit a képviselők többsége elfogad.  A jelöltnek 28 nap áll rendelkezésére, hogy működő koalíciót hozzon létre, amely további 14 nappal meghosszabbítható. Ha nem sikerül akkor újabb választást kell kiírni.

Sziszifuszi egyeztetési folyamat indult Izrael következő kormányáról – Neokohn

Reuven Rivlin izraeli elnök kijelentette, a Kék és Fehér illetve a Likud is kell egy működőképes koalíció létrehozásához. Beni Ganz pártja nincs az egységkormány ellen, de Netanjahuból nem kérnek.

Az Egyesült Lista frakcióvezetője, Ahmad Tibi szerint bár Ganz „nem az ő stílusuk”, szavazóik nagyobb ellenérzésekkel viseltetnek Netanjahu irányában, aki „szisztematikusan ellenségnek tekintette őket.” — írja a The Jerusalem Post.

Arab pártok egyetlen politikust sem ajánlottak miniszterelnöki pozícióra Jichák Rabin (1992) óta, de az Egyesült Lista azért döntött most másként, mert szavazataik döntőek lehetnek a Kék és Fehér vezetője számára, aki így elsőként kaphat esélyt a kormányalakításra.

Tibi azért sietett hozzátenni, pártja természetesen továbbra is ellenzékben marad.

Liberman úgy döntött, nem áll egyik nagy párt jelöltje mellé sem – Neokohn

A jobboldali politikus nem akarja sem Netanjahut sem pedig Ganzot Izrael következő miniszterelnökének látni.