Orbán: „az olasz határszakasz bármely részét át tudjuk venni”

A kormányfő szerint egyetlen kontinens van a világon, Európa, amely „az öngyilkos hajlamainak engedve” nem védi a saját identitását. Közép-Európa azonban ezzel élesen szemben áll – állította.

Trócsányi László segített megvédeni Magyarországot a migrációtól, és most ezt „dörgölik az orra alá” – jelentette ki Orbán Viktor  a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, miután előző nap az Európai Parlament jogi bizottsága összeférhetetlenséget állapított meg Trócsányi László biztosi pozíciója, valamint a Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda tevékenysége között.

A kormányfő úgy fogalmazott: Trócsányi László korábbi igazságügyi miniszter nemzetközi tekintélyű jogtudós, tapasztalt diplomata, a legalkalmasabb ember arra, hogy az Európai Bizottság tagja legyen.

Ám „van neki egy bűne”, segített a kormánynak megvédeni Magyarországot a migrációtól, az ő segítségével alkották meg a jogszabályokat ahhoz, hogy senki se érkezhessen okmányok nélkül, szabálytalanul az ország területére – közölte a kormányfő.

Az EP jogi bizottsága összeférhetetlenséget állapított meg Trócsányi László biztosi kinevezésével kapcsolatban – Neokohn

Trócsányi László biztosi pozícióját, valamint az Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda állami megrendeléseit tartják összeférhetetlennek.

Orbán állításával szemben azonban az EP jogi bizottsága nem a migrációs ügyek, hanem amiatt nem javasolta a volt minisztert, mert összeférhetetlenséget állapított meg Trócsányi biztosi pozíciója, valamint az Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda állami megrendelései miatt.

A miniszterelnök múlt heti római látogatásáról – ahol részt vett egy jobboldali politikai találkozón – azt mondta: „nagyszerű rendezvényen járt”, otthon érezte magát, az esemény leginkább egy 2004-2005-ös polgári köri összejövetelre hasonlított, szerinte akkor voltak ilyen magasban Magyarországon is az ellenállás zászlói.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnöknek a magyar kormánnyal szembeni bírálataira Orbán Viktor úgy reagált: van, amiben Magyarország tud segíteni és van amiben nem és nem is akar.

„Abban nem segítünk (…), hogy megnyissák a kikötőket, migránsokat szállítsanak be, és hogy szétosszák ezeket az embereket Európában” – jelentette ki. Ugyanakkor a határvédelemben – például rendőrök odaküldésével – tud segíteni Magyarország Olaszországnak, és „ha kell, az olasz határszakasz bármely részét át tudjuk venni megőrzésre, állunk rendelkezésre” – közölte a miniszterelnök.

Hozzátette: szétosztási kvótáról szó sem lehet, de „kiszállítási” kvótát támogat, Magyarország szívesen vállal ebben feladatot, még akkor is, ha nem az ő területén vannak a migránsok.

A kormányfő szerint egyetlen kontinens van a világon, Európa, amely „az öngyilkos hajlamainak engedve” nem védi a saját identitását. Közép-Európa azonban ezzel élesen szemben áll – hangsúlyozta.

Olasz posztfasisztákhoz utazik Orbán Viktor – Neokohn

Giorgia Meloni közölte, „már egy ideje együttműködés köti össze” őt és a magyar miniszterelnököt.