48 órán belül eldől, van-e Netanjahunak jövője

A zsidó újév miatt megszakadt nagykoalíciós egyeztetések szerdán folytatódnak a Likud és a Kék-fehér párt tárgyalói között. Netanjahu egy „utolsó erőfeszítést” akar még tenni egy egységkormány létrehozására.

A zsidó újév, a ros hásáná vasárnap este beköszöntött kétnapos ünnepe miatt a tárgyalások legközelebb szerdán folytatódhatnak, amikor Netanjahu tesz még egy „utolsó erőfeszítést” egy egységkormány létrehozására.

A szeptember 17-i, idén már második előrehozott választások nyomán megkezdődött tárgyalások a kormánypárt közleménye szerint eddig „nagy csalódást” keltettek a Likudban.

Amennyiben szerdán sem sikerül egyezségre jutni, úgy Netanjahu arról fogja tájékoztatni Reuven Rivlin államfőt, hogy a kormányalakítási megbízásnak nem tud eleget tenni. Ez esetben Rivlin egy másik jelöltet kérhet fel a kormányalakításra.

https://neokohn.hu/2019/09/29/negynapos-meghallgatast-tart-mandelblit-netanjahu-korrupcios-ugyei-kapcsan/

Ganz Kék-fehér mozgalma a Likudot teszi felelőssé azért, hogy a koalíciós egyeztetéseken eddig nem sikerült semmiben sem megállapodni. A választásokon legtöbb mandátumra szert tett ellenzéki tömörülés szerint Netanjahu pártja csak „jelszavakkal dobálózik”, és máris arra készül, hogy fél éven belül harmadszor is parlamenti választásokat kényszerítsen ki.

A Kék-Fehér a vasárnapi kétórás tárgyalást követően azt nyilatkozta, a Likud továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy Netanjahu legyen az első az egységkormány miniszterelnöki posztjának rotációjában, és kifogásolta a Likud azon követelését is, hogy a jobboldali tömb mind az 55 képviselőjét beépítené a koalícióba.

A miniszterelnök a választások után megállapodott az ultraortodox Sasz és Jahadut Hatora illetve a nemzeti-vallásos Jaminával, hogy egységes blokkot alkotva fognak koalíciós tárgyalásokat folytatni. Ezzel a lépéssel Netanjahu ellehetetlenítette a Kék-Fehér illetve az Avigdor Liberman vezette Jiszráel Beitenu törekvését, hogy egy liberális egységkormány jöhessen létre a Likuddal az ultraortodoxok és a nemzeti-vallásos pártok nélkül.

Pénteki sajtóértesülések szerint az egységkormány létrehozása egy „kettős miniszterelnökséggel” (egymást váltó kormányfőkkel) Netanjahunak kedvezne, mert posztján maradhatna a főügyész által vele szemben kilátásba helyezett vádemelések ellenére is (szerdán veszi kezdetét a miniszterelnök három korrupciós ügyét tárgyaló meghallgatás a főügyésznél).

Netanjahu választási rendezvényen: jobbra el?

A Kék-fehér viszont elsősorban az esetleges közös kormányzás tartalmáról kíván tárgyalni. Képviselőik úgy nyilatkoztak a Jediót Ahronót című újság online változatának (ynet), hogy a Likudnál „elbarikádozták magukat”, és kizárólag Netanjahu kormányzásának folytatásáról akarnak tárgyalni.

„Izrael Államnak széleskörű, stabil és liberális egységkormányra van szüksége, Beni Gánc vezetésével,” hangsúlyozta a Kék-Fehér nyilatkozata, hozzátéve, hogy a Likud vonakodása idén már harmadjára választásokba rángathatja az országot.

A Netanjahu áprilisi kormányalakítási kudarcát követően két hete megtartott újabb előrehozott választásokon a Kék-fehér párt szerezte meg a legtöbb, 33 helyet a 120 fős kneszetben. A második a Likud lett 32 törvényhozóval, a harmadik pedig az arab pártokból alakult Közös Lista. A két legnagyobb párt azonban potenciális szövetségeseivel együtt sem tud többségi koalíciót alakítani.

Az ellenzéki baloldali-centrum pártok együtt 57, a Netanjahu vezette jobboldali vallásos tömb pedig csak 55 mandátumhoz jutott a 120 fős izraeli parlamentben. Az Avigdor Liberman vezette Izrael a Hazánk nevű jobboldali-nacionalista párt pedig nem csatlakozott egyik oldalhoz sem, hanem a mérleg nyelvének szerepére készül mindössze nyolc képviselőből álló frakciójával.

Múlt csütörtökön a Kan közszolgálati műsorszóró ismertette friss közvélemény-kutatása eredményeit: a válaszadók 50.6 százaléka támogatta a Likud és Kék-Fehér között egységkormány ötletét, míg 32.1 százalék ellenezte, 17.2 százalék pedig nem tudott döntésre jutni.

Arra a kérdésre, ha létrejön a rotációs megállapodás, ki legyen az első a sorban, a válaszadók 41.8 százaléka Netanjahut, 40.8 százaléka Gáncot akarta, míg 17.3 százalék nem tudott dönteni.

https://neokohn.hu/2019/09/26/izraelben-egysegkormany-johet-de-nem-mindegy-kivel-es-milyen-aron/