Nem pénzel tovább Szaúd-Arábia külföldi mecseteket?

Elsőként Svájcban veszi le a kezét az ország a muzulmán imaházakról.

Szaúd-Arábia korábbi igazságügyi minisztere, Mohammed Bin Abdul-Karim Issa bejelentette, hogy országa nem nyújt többé anyagi támogatást a külföldön működő mecsetek számára – írta a Middle East Monitor.
A sváci Le Matin Dimanche című lap szerint Szaúd-Arábia minden intézményt átadna egy helyi adminisztratív tanácsnak, hogy azok a helyi hatóságokkal együttműködésben tartsák „biztonságos kezekben” a mecseteket.

A Foreign Policy becslései szerint az elmúlt évtizedekben az arab nagyhatalom 100 milliárd dollár nagyságú összeget fektethetett a wahabista és gyakran szélsőséges muzulmán tanok terjesztésére világszerte.

Abdul-Karim Issa azt mondta: „Itt az idő, hogy átadjuk a genfi mecsetet egy olyan svájci adminisztratív tanácsnak, amely a muszlimokat képviseli a környéken. Ennek pedig kell, hogy egy megválasztott klérusa legyen”.

Biztonsági okokra hivatkozva a férfi elmondta, hogy világszerte hasonlóan szeretnének cselekedni a jövőben.

Egyúttal érdemes megjegyezni, hogy a közelmúltban Szaúd-Arábia több szempontból is meglepő gesztusokat tett. Tavaly októberben például a történelemben először Szaúd-Arábia washingtoni nagykövete a zsidó újév alkalmából üdvözletet küldött az Amerikában élő zsidóság tagjainak. Múlt hét csütörtökön pedig egy szaúdi delegáció is Auschwitzba utazott, hogy az egykori haláltábor felszabadulására és áldozataira emlékezzenek.

https://neokohn.hu/2019/10/24/netanjahu-meglatogatta-bin-szalman-herceget-rijadban/