Megint Izrael-ellenes énekest indít Izland az Euróvízión

A tavalyi palesztin zászlót lengető szadomazo zenekar után idén újra egy, a zsidó államot megvető versenyző  képviseli a szigetországot az Eurovíziós Dalfesztiválon. 

Tavaly Izland leginkább azzal tűnt ki a nemzetközi dalversenyen, hogy egy Izrael-ellenes politikai üzenetet képviselő szadomazo zenekart küldött a Tel-Avivban megrendezett eseményre. Idén ugyan Amszterdamban rendezik a versenyt, Izland azonban ragaszkodik ahhoz, hogy ezúttal is megkísérelje a zsidó állammal kapcsolatos ellenérzéseit reflektorfénybe állítani — írja a The Jerusalem Post. 

A Hatari zenekart tavaly megbüntették, miután a döntőn meglengetettek egy palesztin zászlót.

Izland szombaton előválogatót tartott, amin fellépett a Hatari zenekar is, és a tavalyi üzenetükhöz híven egy kelet-jeruzsálemi palesztin énekessel, Basar Muraddal, és egy óriás palesztin zászlóval adtak elő a színpadon.

– YouTube

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

Izland idei küldöttje Daði Freyr Pétursson, aki tavaly fennhangon követelte, hogy országa bojkottálja a tel-avivi versenyt.

„Nem szórakozhatunk tiszta lelkiismerettel az Euróvízión miközben Izrael és hadserege szörnyű erőszakot alkalmaznak a palesztin emberek ellen” — írta Pétursson Twitter oldalán egy évvel ezelőtt.

Magyarország még tavaly bejelentette: idén nem küld énekest az Amszterdamban megrendezendő fesztiválra.

https://neokohn.hu/2019/05/22/palesztin-zaszlo-az-izlandi-eurovizios-provokacio-hattere/