A koronavírus miatt jöhet létre egységkormány Izraelben?

A járvány okozta különleges helyzet miatt egy mielőbbi összefogás lehetőségéről tárgyal Netanjahu és Ganz.

A Likud és Kék-Fehér pártok vezetői telefonon egyeztettek csütörtök este, hogy megvitassák egy sürgősségi egységkormány felállításának lehetőségét — közölte a The Times of Israel, amelynek értesülései szerint a politikusok hajlandóak lennének félretenni nézetkülönbségeiket a koronavírus okozta veszélyhelyzet miatt.

Izraelben az elmúlt egy év során három választást tartottak — minden alkalommal sikertelenül. Legutóbb ismét patthelyzet alakult ki: sem Benjamin Netanjahu, sem Beni Ganz nem tudott önálló parlamenti többséget szerezni.

Csütörtök este mindketten kifejezték együttműködési készségüket az egységkormány megalapításához, ám az eddig nem vált világossá, hogy bevonnák-e, és ha igen, mi lesz az arab pártokat felsorakoztató Egyesült Lista szerepe az összefogásban.

Netanjahu máris leszögezte: „a terror támogatói nem válhatnak a kormány részévé — sem átlagos, sem rendkívüli időkben” — felidézve mindazt, amit pártja rendszeresen emleget az arab pártok kapcsán.

https://neokohn.hu/2020/03/12/izrael-bezarja-az-iskolakat-es-egyetemeket-is-a-koronavirus-elleni-kuzdelem-reszekent/

Ezzel szemben péntek reggeli közleményében Ganz arra kérte a Likud vezetőjét, hogy minden párttal folytasson mihamarabbi egyeztetéseket, hogy „egy széles, nemzeti sürgősségi kormányt lehessen létrehozni a koronavírus terjedésének legyőzéséhez”.

„Tájékoztattam őt, hogy mindenáron az a tervem, hogy elősegítsem a közjó szolgálatát ezen a területen” — nyilatkozta Ganz.

„A Kék-Fehér az irányításom alatt eddig és továbbra is támogatni fogja a koronavírus-járvány és annak következményei elleni közös küzdelmet. A helyzet fényében hajlandóak vagyunk megvitatni egy széles nemzeti egységkormány megalakítását, amely magában foglalja a ház minden részének képviseletét. Minden erőfeszítést megteszünk annak érdekében, hogy ezt a lépést Izrael polgárai és az ország érdekében megtegyük” – írta az ellenzéki vezető.

Mindeközben az Egyesült Arab Lista vezetője, Ayman Odeh csütörtökön azzal vádolta Netanjahut, hogy „továbbra is a lakosság 20 százaléka ellen ingerel egy globális egészségügyi válság idején” — utalva az arab lakosokra.

Izraelben az Egészségügyi Minisztérium csütörtökön újabb koronavírussal fertőzöttekről adott hírt. Immáron 109 regisztrált esetet tartanak számon.

Izraelnek 2018 decembere óta nincs működő kormánya – emlékeztet az Új kelet online. A menetrend szerint a pártok képviselői vasárnap járulnak Reuven Rivlin elnök elé, hogy közöljék vele, kit ajánlanak a miniszterelnöki posztra. Rivlinnek ezt követően március 17-ig kell döntésre jutnia, kit bíz meg a kormányalakítással.

Egy friss közvéleménykutatás szerint a lakosság 31 százaléka egységkormányt szeretne a Likud, Kék-Fehér és más pártok bevonásával, míg 26 százalékuk egy  „tisztán” jobboldali vezetésre vágyik. 17 százalék mondta azt, hogy csak a Likud és Kék-Fehér politikusait szeretné egy kormányban látni, és ugyanennyien az Egyesült Arab Listával szeretnének kisebbségi kormányt.

A megkérdezettek szerint az izraeliek 40 százaléka egy negyedik választást tartana a legjobb megoldásnak.

https://neokohn.hu/2020/03/12/liberman-az-izraeli-valasztok-kinzoja-valaszokkal-tartozik/