Valószínűleg 24 órán belül mégis bezárják az iskolákat

Valamennyi parlamenti párt egybehangzóan az iskolák hétfői bezárása mellett foglalt állást a koronavírus terjedése miatt a pénteki hétpárti megbeszélésen – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter újságírókkal. Mint mondta: ezt fogja a kormány felé tolmácsolni, és várhatóan 24 órán belül döntést hoznak.

A kormány szerdán hirdetett rendkívüli veszélyhelyzetet az egész országra. Nemcsak hogy nem döntött az iskolák bezárása mellett, de külön rendeletben tiltotta meg az intézmények vezetőinek, hogy maguk határozzanak a bezárásról.

A még tegnap is hangoztatott érv az volt: egyrészt a fiatalabbak a legkevésbé kitettek a járványnak, és egy rendkívüli szünet a teljes tanév érvényességét veszélyeztetné.

A kormányrendelet kimondja, hogy „az összehangolt védekezés érdekében köznevelési intézményben rendkívüli szünetet az intézményvezető, a jegyző, valamint az Oktatási Hivatal nem rendelhet el”. Vagyis a bezárásról innentől csakis a miniszter/kormány dönthet – emlékeztet az Euronews.

A pártok mellett a szakmai szervezetek, így a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is az oktatási intézmények mielőbbi bezárását követelte a koronavírus járvány miatt, és nem fogadta el, hogy a tanárok nem kaphatnának juttatást az iskolabezárás idejére.

Fotó: Shutterstock.

Közben az NKM Nemzeti Közművek úgy döntött: felfüggeszti a kikapcsolásokat a lakossági áram- és földgázszolgáltatás területén a koronavírus miatt kialakult helyzetben, az intézkedés visszavonásig marad érvényben.

A tájékoztatás szerint a kikapcsolás felfüggesztése nem csak a védendő fogyasztókat érinti, hanem a 60 napon túli számlatartozást felhalmozó lakossági ügyfeleket is, de nem vonatkozik azokra, akik már ki vannak kapcsolva.

A közleményben a szolgáltató hangsúlyozza, az NKM a biztonság érdekében minden téren csökkenteni kívánja az ügyfelek és a munkavállalók közötti személyes érintkezést. Arra kérik az ügyfeleket, hogy az irodák helyett válasszák a telefonos ügyfélszolgálatot, az online ügyfélszolgálatot, vagy a mobilapplikációkat, illetve a megkereséseket írásban is el lehet juttatni a társaság e-mail- és postacímére.

A Nemzeti Közművek folyamatosan nyomon követi a járványügyi helyzettel kapcsolatos fejleményeket, további intézkedést szükség esetén ennek ismeretében tesznek, ezekről haladéktalanul tájékoztatják az ügyfeleket – írják a közleményben.

A kormány rendkívüli veszélyhelyzetet hirdet az egész országra – Neokohn

Intézménylátogatási tilalom az egyetemekre, távtanulási módszerekkel kell folytatni az oktatást.