Fertőtlenítés és lázmérés után alakult meg az új parlament Jeruzsálemben

A kormányalakításra a törvények szerint 28 nap áll rendelkezésre. Beni Ganz mandátumának átvételekor azt nyilatkozta, hazafias, széles nemzeti kormányt szeretne, amely nem csak a vírust hanem az országban kialakult gyűlöletet is meggyógyítaná oly módon, hogy a megalakuló koalíció minden izraeli állampolgár kormánya legyen. 

A zsidó állam történetében rendhagyó módon először üres sorok előtt vette kezdetét a törvényhozó testület képviselőinek ünnepélyes eskütétele, a 23. Knesszet beiktatása.
Izrael legújabb parlamentjének megalakulása előtt a déli órákban Reuven Rivlin államelnök tegnap esti bejelentésének megfelelően a Kék-Fehér szövetség vezetőjét, Beni Ganzot bízta meg a kormányalakítással.

Izraelben utoljára 2015-ben sikerült működőképes kormányt alakítania az elmúlt tíz év során minden választást megnyerő Likud párt vezetőjének, Benjamin Netanjahunak. A 2018 decemberében meghirdetett előrehozott választások áprilisban majd szeptemberben kormányalakítási kudarccal végződtek, így idén márciusban is az urnákhoz kellett járulniuk a választóknak.

Kormányt az a jelölt tud alakítani, akinek egyszerű többsége van, vagyis több igen, mint nem szavazatot tud begyűjteni úgy, hogy a tartózkodás nem számít az elutasító szavazatok közzé. Kormányalakítással az elnök azt a jelöltet bízza meg, aki a legtöbb képviselő ajánlását begyűjti.

A jelölések azonban nem jelentenek semmilyen kötelezettséget a koalíció megalakítására.

Tavaly áprilisban például Avigdor Liberman annak ellenére, hogy Benjamin Netanjahut ajánlotta, végül nem tudott megegyezni a jobboldali pártokkal, és végül a Knesszet feloszlatta magát. Szeptemberben, annak ellenére, hogy Beni Ganzot az Egyesült Lista arab pártjai – a Baladot leszámítva – ajánlották miniszterelnöknek, a kormányalakítás során végül semmilyen valódi tárgyalás nem folyt Ganz és az Egyesült Lista között.

Beni Ganz alakíthat kormányt Izraelben – Neokohn

Bár Ganz megszerezte 61 képviselő támogatását, egyáltalán nem biztos, hogy egyáltalán képes lesz kormányt alakítani.

Jelenleg, a 23. Knesszet kormányának beiktatása után hasonló a felállás, mint tavaly szeptemberben, azzal a különbséggel, hogy most nem Netanjahu, hanem kihívója kapott először lehetőséget a koalícióalakításra. A politikai erővonalak tekintetében Liberman ezúttal nyíltan Ganzot támogatta, míg előző alkalommal senkit nem ajánlott miniszterelnöknek.

Nagy kérdés, hogy Liberman, amennyiben Ganznak mégsem sikerül egységkormányt alakítania, kiegyezne-e egy centrista – baloldali koalícióval, amelynek megalakulását, költségvetésének megszavazását kívülről az arab pártok szavazata biztosítaná.

Az új Knesszet beiktatásának és – amennyiben sikerül – a kormány megalakulásának körülményei rendhagyóak. A zsidó állam törvényhozó testületének épületében a tegnap végzett fertőtlenítés után életbe lépett a koronaprotokoll. A képviselők az ünnepélyes eskütételre érkezéskor kötelező lázmérésen estek át, ezenkívül az egész épületben az Egészségügyi Minisztérium rendelkezéseinek megfelelően a képviselők korlátozott számban tartózkodhatnak egyszerre ugyanazon a helyen.

Az étteremben csak ketten fogyaszthattak a személyzeten kívül. A törvényhozó testület termében egyszerre tízen lehetnek, ezért az esküt egyidőben mindössze három képviselő tehette le Juli Edelstein házelnök, Reuven Rivlin államelnök, Eszter Hajut, a Legfelsőbb Bíróság elnöke és a segítő személyzet jelenlétében.

Fotó: The Times of Israel.

A 23. Knesszet megalakulása a szokásosnál hosszabbra húzódott, a 40-szeres rotáció (mivel egyszerre csak három képviselő tehette le az esküt, ennyiszer cserélődtek) Benjamin Netanjahu és Beni Ganz eskütételével kezdődött.

A kormányalakításra a törvények szerint 28 nap áll rendelkezésre. Beni Ganz mandátumának átvételekor azt nyilatkozta, hazafias, széles nemzeti kormányt szeretne, amely nem csak a vírust hanem az országban kialakult gyűlöletet is meggyógyítaná oly módon, hogy a megalakuló koalíció minden izraeli állampolgár kormánya legyen.

A Netanjahu vezette jobboldali blokk, a két ultraortodox párt, a Sasz valamint a Jahadut Hatora, illetve a nemzeti-vallásos pártok szövetsége, a Jamina vezetői Ganz telefonhívását ugyan fogadták, azonban nem kívánnak vele tárgyalásokat folytatni az általa vezetett koalíció megalakításáról. A Likud és a Kék-Fehér az elnök sürgetésére vasárnap este úgy döntött, hogy tárgyaló csapataik összeülnek a napokban.

Amennyiben Ganznak nem sikerül a Liberman által is megnevezett egységkormány, vagy végső esetben kisebbségi kormány megalakítása, a jobboldali blokk abban reménykedik, hogy Rivlin Netanjahunak adja a mandátumot. Ebben az esetben a szeptemberi forgatókönyv fog újból megismétlődni és az Egészségügyi Minisztérium által kilátásba helyezett kijárási tilalom és a gazdaság részleges leállítása után az izraeliek valószínűleg zsinórban negyedszer is választásra kényszerülhetnek.

Izrael: 250-re nőtt a fertőzöttek száma, jön a tömeges megfigyelés – Neokohn

A kormány a mobiltelefonok megfigyelésével akadályozná meg az új koronavírus terjedését.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.