Felfüggesztette a törvényhozás munkáját a Knesszet elnöke

Juli Edelstein, az izraeli parlament, a Knesszet elnöke szerdán berekesztette a törvényhozás működését, de Reuven Rivlin államelnök később felszólította annak ismételt megnyitására, hogy ne sérüljön a demokrácia.

A Knesszet többségét alkotó ellenzék tagjai szerdán elbarikádozták magukat az izraeli parlamentben (betartva az Egészségügyi Minisztérium által kiszabott rendeleteket – egy helyiségben max. 10 fő lehet, egymástól 2 méter távolságban), és követelték a távozóban lévő Juli Edelstein (Likud) Knesszet-elnöktől, hogy engedélyezze a szavazásokat egy új parlamenti elnök megválasztására (új Knesszet idején ez a megszokott eljárás), és a kormány működését biztosító bizottságok megalakítására – írja az Új kelet online.

Reuven Rivlin elnök szintén figyelmeztette Edelsteint, hogy a Knesszet megbénítása árt az ország működőképességének vészhelyzet esetén, és nem szabad hagyni, hogy a koronavírus-válság súlyosan károsítsa az ország demokratikus infrastruktúráját. Az elnök kifejezetten azt kérte, hogy a törvényhozás ellenőrzést gyakorolhasson a kormány koronavírus-járvány megfékezésére tett intézkedései fölött.

Edelstein kézhez kapva a 61 képviselő aláírását tartalmazó levelet, mely a szavazás megtartását követeli, majd a Rivlinnel folytatott beszélgetés után megnyitotta a plenáris ülést, de csak annyira, hogy bejelentse, hétfőig felfüggeszti.

https://neokohn.hu/2020/03/17/titkos-megbeszelesek-a-likud-es-a-kek-feher-part-kozott/

A történtek előzménye, hogy Rivlin hétfőn a Kék-Fehér vezetőjét, Beni Ganz ex-vezérkari főnököt bízta meg a kormányalakítással.

61 képviselő ajánlásával a háta mögött az egyik első lépés Ganz részéről Edelstein lecserelésére irányult. Edelstein azonban vétójogát felhasználva megakadályozta, hogy ez a szavazás a bizottságok felállításáig megtörténjen. A szervezőbizottság megalakulásának akadályozásával Edelstein a koronavírus-krízis kezelését felügyelő kormányzati bizottságok felállítását is leállította.

Edelstein azt akarta, hogy a Kék-Fehér és a Likud megállapodást kössön a bizottság összetételének arányairól, azonban az erre irányuló tárgyalások kudarcot vallottak.

Az Új kelet online teljes cikkét itt olvashatja el.

https://neokohn.hu/2020/03/18/izrael-minden-kulfoldi-elott-bezarult/