A járvány önző lázadói: koronavírus-partik, megszegett karanténok

Németországban víruspartikat tartanak, Franciaországban a tengerparton napoznak, és Európa-szerte ezrek szegik meg a karantént. 

Egész Európában hatalmas gondot jelent a hatóságoknak, hogy a lakosság egy része rendszeresen megszegi a kijárási tilalmakat és nem hajlandó otthon maradni – számolt be az Associated Press.

Rendõr küldi el a tengerpartról a hullámlovasokat a baszkföldi San Sebastiánban
MTI/EPA/EFE/Javier Etxezarreta

Hiába az orvosi tanács, hogy a vírus egyetlen ellenszere a távolságtartás és a tömeges rendezvények szüneteltetése, Európa-szerte divatját éli a rendelkezések elleni lázadás.

Franciaországban a korlátozási bejelentéseket követően a lakosság napokig ugyanúgy folytatta a mindennapjait. A párizsiak például elindultak vidéki házaikba, annak ellenére, hogy a hatóságok kérték, hogy maradjanak Párizsba, hogy a vírus ne terjedjen át más régiókra. Végül a vezetés kirendelte a rendőrséget az állomásokra, hogy így akadályozzák meg a leutazást.

Párizs egyik külvárosában egy ember beleharapott a tömeget feloszlatni próbáló rendőrbe, mások pedig azzal fenyegetőztek, hogy leköpik az intézkedőket. A franciák 100 ezer rendőrt és katonát mozgósítottak arra, hogy betartassák a kijárási tilalom szabályait. Ennek ellenére 22 ezer embert kellett megbüntetni az elmúlt néhány napban, miután megszegték a rendelkezéseket.

A Riviéra strandjait is le kellett zárni, mivel az emberek a jó időben elárasztották a partot. Nizzában a koronavírussal fertőzött polgármester éjjeli kijárási tilalmat rendelt el.

Így büntetik 135 euróra azokat, akik engedély vagy ok nélkül kimennek az utcára Párizsban: 

Confinement : à Paris, les premières amendes tombent

Avec les mesures prises par le gouvernement pour freiner l’épidémie de coronavirus qui sévit sur tout le territoire, les amendes commencent à pleuvoir et not…

„Vannak, akik kis hősöknek képzelik magukat, amiért megszegik a szabályokat. Nem vagy hős, csak ostoba, aki saját magadat is veszélybe sodrod” – üzente Christophe Castaner francia belügyminiszter a lázadóknak.

Spanyolországban már helikopterekkel pásztázzák a városokat, hogy rajtaüssenek a szabadtéri illegális rendezvényeken. Európában Olaszország után itt a legsúlyosabb a vírushelyzet, ennek ellenére a lakosság egy része nem tartja be a karantént.

Katalóniában a rendőrség lefotózott egy férfit, aki pórázon vezette a kecskéjét, mivel egyedül a sétáltatók mehetnek ki az utcára. Az ilyen különös epizódoktól függetlenül állandóan kéri a rendőrség az embereket, hogy viselkedjenek felelősségteljesen.

Egy spanyol férfi dinoszaurusznak öltöve próbálta megszegni a kijárási tilalmat: 

DinosaurMan dressed as T-REX stopped by police in Murcia during Spain’s coronavirus lockdown

A man dressed as a T-Rex has been stopped by police in Murcia.Quarantine rules mean residents across Spain must stay at home, and only leave for food, money,…

Markus Söder bajor miniszterelnök pedig  arról számolt be, hogy a fiatalok koronavírus-partikat tartanak, többen szándékosan ráköhögnek az idősekre és még mindig rengeteg összejövetelt tartanak.

Magyarországon is hasonló jelenségekről számoltak be. A Hiros kecskeméti hírportál írt arról, hogy a

városban néhány fiatal szándékosan, „viccből” leköhögi az embereket.

A lap újságírójának elmondása szerint munkából jövet egy zebránál várakozott, mikor 5-6 fiatal váratlanul bekerítette és belekrákogtak a nyakába, arcába. Az újságíró bejelentést tett a rendőrségen, ahol annyit reagáltak, hogy a fiatalok bizonyára csak „heccnek szánták” az akciót.

Miért most kell cselekedni? – Ez az eddigi legfontosabb cikk a koronavírusról – Neokohn

A megelőzésnek egyetlen módja van: a társasági távoltartás. Nem holnap. Ma. Mostantól kezdve a lehető legtöbb embert otthon kell tartani.