Ciszjordániai települések annektálásával indít az új izraeli kormány?

A hétfőn megalakult új izraeli nagykoalíció egyezsége lehetőséget teremt Benjamin Netanjahu és Beni Ganz számára, hogy Izrael már júliusban megkezdje nagy ciszjordániai területek annektálását – írja a The Times of Israel.

A megállapodás 29. pontja alapján Netanjahu „július elsején jóváhagyásra a kormány és a Kneszet elé terjesztheti az amerikai béketervben előirányzott ciszjordániai területek annektálását”.

A törvényjavaslat két lehetséges eljárási módot is lehetővé tesz a kormányfő számára. Ha esetleg nem kapná meg a megfelelő támogatást a kabinet mintegy felét kitevő Kék-Fehér párti miniszterektől, akkor a Kneszet elé kerül a kérdés, ahol viszont a Likud, a Jamina, az Iszráel Béténu, a Sász és az Egyesült Tóra Judaizmus pártjainak biztos támogatására talál.

Amennyiben Netanjahu a törvényhozás elé kívánja vinni a döntést, úgy a javaslatot maga, vagy akár más képviselő is benyújthatja.

A megállapodás szerint „a törvény mihamarabb elfogadásra kerülhet… azt nem késleltetheti sem a külügyi, sem a védelmi bizottság vezetője.”

Ezen felül, a megállapodás szerint, Netanjahu és Ganz teljes mértében együttműködnek az Egyesült Államokkal, főként a területek pontos méretét és a nemzetközi közösséggel való párbeszéd kérdését illetően.

Netanjahu és Ganz a megállapodás aláírását követően

A washingtoni vezetés már áldását adta a ciszjordániai területek annektálására, azonban annak végrehajtása az izraeli kormányválság miatt eddig váratott magára. Az amerikaiak a területek végleges megjelölését az izraeliekkel véglegesítik, miután megalakult az új kormány. Ez a munka a koronavírus-járvány miatt lelassult ugyan, de nem állt meg.

Egyes amerikai elemzők azonban kétségesnek tartják, hogy az amerikai kormányzat ilyen röviddel a novemberben esedékes amerikai elnökválasztások előtt beleegyezik-e a lépésbe.

A mostani megállapodás azt írja, Netanjahu és Ganz az amerikai béketerv megvalósítását Izrael „stratégiai és biztonsági szempontjainak figyelembevétele mellett hajtja végre, törekedve a regionális biztonság és stabilitás fenntartására.”

Az annektálás bekerülése a megállapodásba egyértelműen Netanjahu sikere, aki az elmúlt három választás alatt végig a területek annektálásának ígéretével kampányolt.

Ganz ugyanakkor az elmúlt évben bizonytalan volt a kérdést illetően. Miközben általában nem mutatkozott az egyoldalú megoldások híveként, januárban az annektálás mellett foglalt állást, igaz, azzal a feltétellel, hogy csak abban az esetben, ha az élvezi a nemzetközi közösség jóváhagyását. Ez igen különös feltétel, hiszen bizonyosra vehető, hogy a nemzetközi közösség legnagyobb része ellenzi a ciszjordániai területek Izraelhez csatolását.

Mindezek után Ganz támogatásáról biztosította az amerikai béketervet, melynek pont az annektálás volt egyik leglényegesebb pontja.

https://neokohn.hu/2020/04/20/netanjahu-es-ganz-megallapodott-az-egysegkormanyrol/

Mikor az elmúlt héten több európai ország diplomáciai vezetése kereste meg a Kék-Fehér párt irodáját, hogy jelezze Ganznak, ellenzik az annektálást, Ganz egyik tanácsadója, Melody Sucharewitz azt válaszolta, hogy a párt elnöke kénytelen volt kompromisszumot kötni ebben a kérdésben, azonban reméli, hogy még befolyásolni tudja annak megvalósítását.

A Kék-Fehér párt sajtótájékoztatóján az amerikai béketerv megvalósításával kapcsolatosan Ganz azt mondta, „a Trump-féle béketerv megvalósítása felelősséggel zajlik majd, figyelembe véve Izrael államának stratégiai szempontjait és a térség stabilitásának kérdését.”

Netanjahu hétfő este, a megállapodás aláírása után tájékoztatta arról jobboldali szövetségeseit. Mint mondta, „az egységkormány létrehozása a koronavírus-járvány miatt is létfontosságú”, és kijelentette, hogy „a jobboldali és a nemzeti tábor érdekeit tartja majd szem előtt.”

A júdeai és szamáriai (ciszjordániai) zsidó telepek vezetése gratulált a miniszterelnöknek az egységkormány megalakításáért, jelezve, hogy remélik, az annektálás mihamarabb megtörténik majd.

https://neokohn.hu/2020/04/17/meg-legalabb-egy-ev-virushelyzettel-szamolnak-izraelben/

Joszi Dágán, a Szamáriai Regionális Tanács vezetője azt nyilatkozta: „Gratulálunk a miniszterelnöknek és Beni Ganz képviselőnek a megállapodáshoz. A jelenlegi két legfontosabb kérdés a koronavírus elleni küzdelem és az izraeli szuverenitás kiterjesztése Ciszjordániában.” A települések vezetője hozzátette, „együttműködünk a kormánnyal, amikor arra szükség lesz, akár erővel is, annak érdekében, hogy kiterjesszük szuverenitásunkat, és tovább fejlesszük a júdeai és szamáriai településeket.”

Jochai Damri, a Hebroni Regionális Tanács elnöke is hasonló módon üdvözölte a megállapodást, ugyanakkor figyelmeztetett, hogy „a korábbi egységkormányok működésképtelennek bizonyultak”, reméli, hogy ez a mostani rácáfol a korábbi tapasztalatokra.

Mohammad Shtayyeh, a Palesztin Hatóság miniszterelnöke azonban közleményében kijelentette: „az izraeli annektálás egységkormánya egyben a kétállami megoldás végét is jelenti és megfosztja a palesztin népet a nemzetközi jog és megállapodások szerinti saját állam jogától.” A palesztin miniszterelnök hozzátette: támogatják Mahmud Abbász elnököt a megszállás elleni küzdelemben.

A PFSZ egyik vezetője, Saeb Erekat is közleményt adott ki, melyben a ciszjordániai telepek Izraelhez csatolásának veszélyére hívja fel a figyelmet: „az annektálás, melyben további megszállt területeket csatolnak Izraelhez, veszélyt jelent a szabályok és törvények általi világrendre, a békére és a stabilitásra, különösen a Közel-Keleten.” A korábbi palesztin főtárgyaló hozzátette, „az annektálás a tárgyalások végét jelenti”, egyben azt kérte a nemzetközi közösségtől, hogy követelje az új izraeli kormánytól a nemzetközi jog és megállapodások betartását.

A Peace Now nevű, az izraeli telepek működését vizsgáló szervezet közleményében azt írta, „mostanáig válságkormány felállításáról beszéltek, a ciszjordániai telepek annektálásának ügye mégis bekerülhetett a megállapodásba.” A szervezet közleményében arra is figyelmeztetett, hogy „az annektálás többe kerülhet a COVID-19 vírusnál, leginkább, mivel az annektálás után palesztinok milliói szerezhetnek izraeli állampolgárságot, ami az izraeli demokrácia végét is jelenti.”

https://neokohn.hu/2020/04/06/uj-megegyezes-adhat-zold-lampat-judea-es-szamaria-egyes-reszeinek-elcsatolasahoz/