Ma veszi kezdetét a Netanjahu-per

Az izraeli miniszterelnök ellen Áviháj Mandelblit főügyész még januárban emelt vádat három korrupciós ügyben: vesztegetés, csalás és bizalommal való visszaélés miatt.

Benjamin Netanjahu tárgyalása, melynek során Izrael történelmében először fognak perbe hivatalban levő miniszterelnököt, ma veszi kezdetét — írja az i24NEWS.

Az eredetileg márvius 17-re kitűzött tárgyalást a világjárvánnyal kapcsolatos korlátozó intézkedések miatt kényszerültek elhalasztani ma 3 órára.

Bár Netanjahu stábja igyekezett elérni, hogy csak a „fontosabb” tárgyalási napokon kelljen megjelennie, az izraeli főügyész közölte, a törvény előírja, hogy a vádlott legyen jelen a vádirat ismertetésekor, amelyet követően személyesen kell nyilatkoznia, hogy ártatlannak, vagy bűnösnek vallja magát.

A miniszterelnöknek meg kell jelennie tehát egy három-tagú bírói testület előtt, melyet az a Rivka Friedman-Feldman bírónő elnököl, aki 2014-ben egy korábbi miniszterelnököt, Ehud Olmertet szintén korrupciós vádakkal börtönbe küldte.

A Netanjahut érintő 1000-es ügyben azzal vádolják, hogy ajándékokat fogadott el, beleértve luxus-szivarokat, pezsgőt és ékszereket tehetős emberektől, melyek értékét több, mint 700 ezer sékelre (cirka 63,5 millió forintra) becsülik, pénzügyi és személyes szívességekért cserébe,

A 2000-es ügy Netanjahu állítólagos megegyezéséről szól a Yediot Aharonot lappal, annak érdekében, hogy kedvezően tudósítsanak róla, a 4000-es ügy pedig  szintén médiaszívességekkel kapcsolatos. A vád szerint Netanjahu állítólag tárgyalást folytatott Saul Eloviccsal, az izraeli telekommunikációs óriás, a Bezeq vezetőjével, hogy a Walla’ újság részéről kedvező sajtója legyen, cserébe a Bezeqnek kedvező politikai döntéseket hozott.

Főügyész: Netanjahunak meg kell jelennie büntetőpere első napján – Neokohn

A vesztegetéssel, csalással és hivatali visszaéléssel vádolt izraeli miniszterelnök eddig még nem nyújtott be kérelmet a távolmaradáshoz.