A járvány mellett hatalmas sáskajárás pusztít Indiában és Kelet-Afrikában

A koronavírus mellett India, Pakisztán és számos kelet-afrikai ország hatalmas sáskajárással is küzd, amely veszélyezteti a lakosság élelmiszerellátását – írja a Fox News.

A The Times of India tudósítása szerint a sivatagi sáskák hatalmas rajokban támadták meg a terményt számos indiai államban.

A BBC jelentése szerint Nyugat-Indiában a sáskák 50 ezer hektáron pusztították el a termést. A szomszédos Pakisztánban nemzeti vészhelyzetet hirdettek a sáskajárás miatt.

„A sáskák tavaszi szaporodása folytatódik Dél-Iránban és Dél-Nyugat-Pakisztánban, ahol a műveletek folyamatban vannak a fiatal és az idősebb egyedek ellen”

– közölte az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO).

„Ahogy a növényzet kiszárad, újabb sáskarajok fognak képződni, majd elkezdődik a vándorlásuk több hullámban, egészen júliusig, ezekről a helyekről a nyári szaporodási területekre, az indiai-pakisztáni határvidékre” – olvasható a FAO honlapján.

Watch: Swarms Of Locusts Fill The Skies Of Central And Northern India | NBC News

Crops across much of India have been devastated by swarms of locusts. Numbers of the insects are at their highest for a quarter of a century, and swarms have…

A sáskák új és nagyobb generációja, milliárdos egyedszámmal, mozgásban van Észak-Afrikában is, ahol 70 éve nem láttak ehhez fogható kitörést. Részben a klímaváltozást teszik felelőssé a jelenségért.

„A jelenlegi helyzet különösen riasztó Kelet-Afrikában, például Kenyában Etiópiában és Szomáliában, ahol példátlan fenyegetéssel szembesülnek az élelmezés és a megélhetés területén”

– közölte a FAO.

Ehhez jön még hozzá a koronavírus-járvány egy olyan régióban, ahol a világ éhezőinek 20 százaléka él, szomáliai és dél-szudáni emberek milliói.

Az Arab-félszigeten fekvő Jement is fenyegeti a sáskajárás. Az ENSZ arra figyelmeztetett, hogy ha nem tudják kontrollálni a sáskák szaporodását, akkor a konfliktusokkal sújtott ország további melegágya lesz a későbbi rovarinvázióknak a régióban.

A koronavírus-járvány miatti lezárások csak lassítják a sáskák elleni küzdelmet, különösen a külföldről vásárolt rovarirtók beszerzése okoz gondot, pedig ez az egyetlen hatékony módszer a pusztító rovarokkal szemben.

Legutóbb februárban sújtotta sáskajárás Kínát, Jordániát, Pakisztánt, Kenyát és Szudánt. Az az ENSZ már akkor figyelmeztetett az ebből fakadó súlyos élelmiszerhiányra, hiszen a sáskák a termőföldek jelentős részét elpusztítják.

Szakértők szerint a sáskák egy egy négyzetkilométeres területen annyi élelmiszert tudnak elpusztítani, ami 35 ezer embernek is elegendő.

Sáskainvázió: életre kel a bibliai csapás – Neokohn

Szakértők szerint, ha nem tesznek semmit, júniusra négyszázszorosára szaporodhatnak a területet ellepő rovarok.