„Mikor lesz ennek vége?” – Változást sürget az Atlantában lelőtt férfi családja

A rendőrök által lelőtt Rayshard Brooks családja igazságot követel, mondván „Mikor lesz ennek vége egyszer és mindenkorra?” A 27 éves fekete férfit az elmúlt hét péntek éjszakáján lőtte le egy rendőr Atlantában.

Brooks népes családot hagyott maga mögött, felesége és négy gyermeke gyászolja. Az afro-amerikai férfi péntek este két rendőrrel került összetűzésbe, amikor az egyik kétszer meglőtte. Az eset utáni vizsgálatban a szakértők gyilkosságot állapítottak meg.

Cassidy Evans, Brooks unokahúga elmondta: „Nem csak sértettek, de dühösek is vagyunk. Nem pusztán igazságot akarunk, hanem változást.”

Az atlantai rendőrség által közzétett felvétel szerint Brooks vagy 30 percen keresztül beszélget a két rendőrrel, akik amiatt intézkedtek, hogy Brooks a kocsijában aludt egy Wendy’s gyorsétterem drive-thru sávjában.

A békésnek tűnő intézkedés akkor fajult el, amikor Brooksot a rendőrség meg akarta bilincselni. Brooks ekkor ellenállt, elvette az egyik rendőr sokkolóját és azzal fenyegetett, miközben futásnak eredt.

A halálos lövésesket leadó rendőr, Garrett Rolfe elmondása szerint Brooks futás közben visszafordult, és célba vette a sokkolóval, amit a közelben lévő biztonsági kamera felvétele is megerősíteni látszik. Hétfőn nyilvánosságra hozták a boncolás eredményét, amely szerint a férfit kétszer hátba lőtték, a halálát a vérveszteség és a belső szervek sérülése okozta.

Keisha Lance Bottoms, Atlanta polgármestere leszögezte, hogy nem tartja igazoltnak a lőfegyver használatát, vannak olyanok is ugyanakkor, akik szerint a helyzet nem ennyire egyértelmű.

„Egy dolog egészen bizonyos, Rayshardot az atlantai rendőrök ölték meg. Bizalmunk a rendőrségben megingott. Az egyetlen dolog, ami némi megnyugvást adhat az, ha igazságot szolgáltatnak az elkövetőnek és változás következik a rendőrség eljárásaiban”– mondta Tara Brooks, az áldozat unokatestvére.

Az áldozat, Rayshard Brooks egy rendőrségi felvételen

Az esetet követően Atlantában ismét tüntetések kezdődtek, melynek során a rendőrség 42 tüntetőt tartóztatott le.

Garrett Rolfe-t vasárnap elbocsátották a rendőrségtől, társát, Devin Brosnant pedig irodai munkára helyezték át. Erika Shields, az atlantai rendőrség főkapitánya az eset után, még szombaton beadta lemondását.

Az áldozat családjának ügyvédje, Chris Stewart szerint az esetnek nem kellett volna erőszakba torkollnia, ha az intézkedő rendőrök hagyják Brooksnak, hogy az alkoholtesztet, melyet el akartak rajta végezni, a nővére közeli házában csinálhassa meg.

„Így is végződhetett volna, nem kellett volna idáig fajuljon. Hol van a a rendőrség empátiája?” – kérdezte az ügyvéd.

A család bejelentette, hogy Brooks temetésének költségét az ismert színész-rendező, Tyler Perry vállalta magára.

New Yorkban feloszlatják a civilruhásokból álló bűnügyi csoportot. A rendőrség 600 fős, széles körben agresszívnak tartott, sok lakossági panaszt kiváltó, civilruhás bűnügyi csoportjának tagjait más osztályokra vezénylik át, és megpróbálják úgy átalakítani a New York-iak rendőrségről alkotott képét, hogy bűnmegelőző szövetségesüket lássák a testületben – jelentette be Dermot Shea rendőrfelügyelő hétfői sajtótájékoztatóján. Azt ígérte, hogy a változtatásokat a rendfenntartási szemléletben azonnal érezni fogják a lakosok mind az öt ügyészségi kerületben.

Patrick Lynch, a New York-i rendőrszakszervezet elnöke azonban nemtetszését fejezte ki az intézkedéssel kapcsolatban, azt mondta, a város vezetői csak később fognak rádöbbenni annak következményeire. Andrew Cuomo, New York állam kormányzója már a korábbi napokban is kezdeményezett  több olyan helyi törvényt, amelyek célja a rendőrség modernizálása.

Az atlantai esetet Donald Trump amerikai elnök is elítélte hétfőn tett nyilatkozatában, melyben a rendőrség eljárását „nyugtalanítónak” nevezte. „Szerintem borzasztó helyzet volt, engem végtelenül nyugtalanít” – mondta az elnök, aki azt is bejelentette, hogy rendeletet ad ki kedden a rendfenntartásról, de egyelőre keveset lehet tudni arról, hogy ebben milyen intézkedések várhatók.

Igazságos és biztonságos joguralmat akar teremteni az országban – mondta az elnök. Hozzátette, hogy meggyőződése szerint a rendfenntartók zöme nagyszerű ember.

Az eset azután történt, hogy az elmúlt hetekben tüntetések és részben erőszakos incidensek voltak a rendőri brutalitás ellen. A tüntetések kiváltója a Minneapolis városában megölt George Floyd esete volt május 25-én. Flyodot egy Derek Chauvin nevű rendőr ölte meg, miután majd kilenc percig térdelt az áldozat nyakán.

Az ismét erőre kapott tüntetések során Atlantában a demonstrálók felgyújtották a Wendy’s gyorséttermet, ahol a Brooks elleni eset történt. A hatóságok 10 ezer dollárt kínálnak annak, aki segít a rendőrségnek kézre keríteni a tettest.

A család által is sürgetett változás egyik jele mindenesetre, hogy Keisha Lance Bottoms, Atlanta polgármestere rendeleteket adott ki hétfőn a rendőrség módszereinek megváltoztatásáról. Eszerint az erő alkalmazásának arányosnak és ésszerűnek kell lennie, és a rendőröknek meg kell tanulniuk, hogy elsősorban a feszültségcsökkentésre törekedjenek a gyanúsítottakkal való konfrontáció közben.

https://neokohn.hu/2020/06/14/lemondott-atlanta-rendorfonoke/