Kína szinte elismerte, hogy ujgurok millióit zárja táborokba

A kínai Ujgur Autonóm Terület lakosságának több mint harmada megfordult a Peking által „szakképző központoknak” nevezett intézményekben – írja a Szabad Európa honlapja, hivatkozva a kínai kormány által nyilvánosságra hozott jelentésre. Független jelentések szerint ezek a központok inkább hasonlítanak a szovjet gulághoz vagy a hortobágyi internáló táborokhoz, mint szakiskolákhoz.

Fehér könyvet adott ki a nyugat-kínai Hszicsiang-Ujgur Autonóm Terület foglalkoztatottsági helyzetéről és az ott érvényes munkajogokról a kínai vezetés csütörtökön, amelyben cáfolta, hogy a zömében muszlim vallású ujgurok lakta területen kényszermunkát alkalmaznának.

A kínai Államtanács által kiadott dokumentum szerint Hszicsiang kormányzata kiemelt projektként kezeli a foglalkoztatottság megkönnyítését, valamint az emberek jólétének biztosítását és fejlesztését. A területen továbbá garantálják a dolgozók vallásszabadságát, illetve a saját nyelvük írásos és szóbeli használatához való jogait – állítják.

Leszögezik: mindenféle jellegű kényszermunkát szigorúan büntetnek. A fehér könyv szerint a Hszincsiangban alkalmazott foglalkoztatási és munkavédelmi intézkedések, illetve gyakorlat megfelelnek a nemzetközi munka- és emberi jogi szabványoknak.

A hivatalos magyarázat szerint a tartományban tapasztalható szegénység enyhítése érdekében hoztak létre szakképző központokat, ahol már több mint 7 és félmillióan megfordultak a régió 22 millió lakosából.

Elemzők szerint azonban Peking indirekt módon azt ismerte el, hogy az ujgurok mintegy harmadát zárták átnevelő- és kényszermunkatáborokba – írja a Szabad Európa.

Beszámolók szerint a táborok célja kizárólag az ujgur kisebbség átnevelése és a függetlenségi törekvések letörése, és olyasmik miatt is bebörtönöznek embereket, mint a hagyományos viselet hordása, a hiányos mandarin nyelvtudás vagy a rendszeres imádkozás. A közelmúltban, a titoktartás ellenére a táborokból a közelmúltban számos sokkoló felvétel kiszivárgott.

China’s secret internment camps

and the internet detectives working to find them.Become a Video Lab member! http://bit.ly/video-labChina has been quietly detaining its population of Uigh…

Egy a BBC-n is bemutatott felvételen például bekötött szemű embereket kísérnek és térdeltetnek tábori őrök, és egy ujgur nő beszél arról, hogy a táborban a férfiakat kínozzák, a nőket kényszer-sterilizálják.

Nemzetközi jogvédő szervezetek szerint a nyugat-kínai területen akár 1,8 milliót is elérheti azoknak az ujguroknak és más, muszlim vallású kisebbségekhez tartozó embereknek a száma, akiket a helyi kormányzat akaratuk ellenére átnevelő táborokba zárt, és gyárakban, vagy a földeken dolgoztat.

Júliusban emiatt 190 jogvédő szervezet bűnrészességgel vádolta meg a világ számos vezető divatcégét, amiért a kényszermunkáról szóló jelentések ellenére változatlanul együttműködnek hszincsiangi beszállítókkal. Kína a világ legnagyobb gyapottermelője, Hszincsiang pedig az ország teljes gyapottermelésének több mint 80 százalékát biztosítja. A New York Times amerikai lap emellett júliusban arról számolt be, hogy a területen arcmaszkokat és más védőfelszereléseket is gyártanak külföldi piacokra.

A napokban több mint húsz emberi jogi csoport szólította fel az ENSZ Emberi Jogi Tanácsát, hogy kezdjen vizsgálatot amiatt, mert állásfoglalásuk szerint Hszincsiangban emberiesség elleni bűncselekmény és népirtás folyik az ujgur kisebbség ellen.

A dokumentum szerint a jogsértő hatósági beavatkozások keretében 1-1,8 millió embert tartanak önkényesen fogva internáló táborokban, a széles körű programban a politikai átnevelést folytatnak, embereket tüntetnek el erőszakosan, kulturális helyszíneket semmisítenek meg, kényszermunkát végeztetnek, aránytalan mértékben sújtanak börtönbüntetéssel, kényszerítő születésmegelőzési kampányt és politikát folytatnak.

Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa múlt hétfőn azt mondta: tárgyal a kínai hatóságokkal arról, hogy az ujgurok folytatott bánásmód miatt felkereshesse Hszincsiang tartományt.

Az EU játékos és nem játéktér akar lenni Kína számára – Neokohn

A virtuális csúcson az uniós vezetők Hongkong, az ujgurok helyzetét és a környezetszennyezést is számon kérték Kínán.