Trump varázslatosan elpárolgó előnyén méltatlankodik

Az elnök szerint „nagyon furcsa,” hogy minden fontos államban hirtelen tömegével tűntek fel a demokrata szavazatok.

Ahogy a Neokohn is beszámolt róla, eddig nincs eredmény a tegnapi (magyar idő szerint ma reggel lezárult) amerikai elnökválasztáson. Több helyen az éjszakára abbahagyták a szavazatok számlálását, és csak másnap reggel folytatták a munkát.

Az amerikai elnök már éjszaka győzelmet hirdetett, hogy „csalás történt” de „ami őt illeti, nyert.”

Trump szerint győzött, de csalástól tart – Neokohn

Bár az amerikai elnökválasztáson még nincs egyértelműen megállapítható eredmény, az amerikai elnök már csalástól tart.

Cikkünk megjelenésének időpontjában (szerda du. 5 óra) több billegő állam, köztük Michigan és Wisconsin is, ha hajszálnyira is, de átfordult Biden javára, miután a számlálás végére maradt levélszavazatok közel 80%-a demokrata voksnak bizonyult. A szoros eredmények miatt várhatóan perelni fognak a republikánusok.

„Tegnap éjjel több demokraták által kormányzott kulcsállamban egyértelműen vezettem. Aztán egymás után varázslatosan eltűnt a fölényem, miután meglepetés szavazattömegeket kezdtek számolni. NAGYON FURCSA, és a felmérések is teljesen és történelmi módon tévedtek!”

— írta az elnök

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1324004491612618752

A Twitter szinte azonnal megjelölte az üzenetet:

Az ebben a Tweetben megosztott tartalom vitatott, és előfordulhat, hogy félrevezető a választásokkal, vagy egyéb polgári eljárásokkal kapcsolatban.”

Az elmúlt hónapokban Trump tweetjeinek megbélyegzése a közösségi oldal szokásává vált.

Cikkünk megjelenésének időpontjában nem tudni, ki nyerte meg a 2020-as amerikai elnökválasztást.

Trumpnak sikerült megszereznie Floridát, de továbbra is szoros a verseny több kulcsfontosságú államban, köztük Pennsylvaniában, Michiganben, Wisconsinban, Georgiában, Észak-Karolinában és Nevadában. A szóban forgó államok súlya az elektori kollégiumban: Pennsylvania – húsz szavazat, Michigan – tizenhat szavazat, Georgia – tizenhat szavazat, Észak-Karolina – tizenöt szavazat, Wisconsin – tíz szavazat és Nevada – hat szavazat.

A jelenlegi eredmények szerint a republikánusoknak sikerült megtartaniuk a szenátust, és csökkentették hátrányukat a képviselőházban, holott felmérések azt jelezték előre, hogy teljesen a demokraták ellenőrzése alá kerül az alsóház.

Az elnök azt pedzegette, hogy „jelentős csalások” történnek a szavazatszámlálások során, ami szerinte nagyon „kínos” és „csalódást keltő”, és készen áll a legfelsőbb bírósághoz fordulni ezek miatt. Az amerikai választási törvény lehetőséget biztosít a szavazatok újraszámlálásának kérvényezésére, ha a végeredmény alapján kevesebb mint egy százalékos a különbség a két jelölt között.

Amerika választott, csak még nem tudjuk, kit – Neokohn

A legtöbben kizárólag Trump miatt mentek el szavazni: ki azért, mert gyűlöli, ki azért, mert támogatja. Hajdú Tímea elemzése.