Róhani: az új amerikai kormány „megadja magát” Iránnak

„Nem számít, mi lesz ma vagy holnap az amerikai választások eredménye, a következő amerikai kormány úgyis engedelmeskedik majd az iráni nép akaratának” – mondta Hasszán Róhani iráni elnök a Jerusalem Post közlése szerint.

Hasszán Róhani iráni elnök az amerikai elnökválasztással kapcsolatban kijelentette, hogy a következő washingtoni kormányzat „megadja majd magát” Iránnak, és visszatér az iráni atomalkuhoz.

„Az a bizonyos úr a Fehér Házban kíméletlenül növelte a szankciókat” – mondta Donald Trump amerikai elnökre utalva. Ez a „gazdasági háború” ártott Iránnak, különösen a COVID-19 válság idején.

„Az Egyesült Államok nem tartott be semmilyen alapelvet: sem az emberi jogi elveket, sem a nemzetközi jogot. Ugyanakkor bízom abban, hogy az iráni nemzet végül győzni fog” – mondta.

„Nem számít, mi az amerikai választások eredménye ma este vagy holnap, és kinek a kezében lesz végül a hatalom. Nem kétséges, hogy a következő amerikai kormány enged majd az iráni nép akaratának.”

„Nincs más választásuk, mint megadni magukat a törvénynek, a közvélemény nyomásának és e nagy nemzet türelmének és ellenállásának” – mondta a perzsa ország népére utalva.

Hasszán Róhani iráni elnök. Szerinte az új amerikai kormányzat meg fogja magát adni Iránnak. Fotó: MTI/AP/Iráni elnöki hivatal

Róhani dicsérte az irániak járvány idején tanúsított állhatatosságát, mondván, hogy az ország ellenáll minden nehézségnek. Az iráni valuta az amerikai szankciók miatti nyomás ellenére egyre erősödik abban a reményben, hogy Joe Biden demokrata elnökjelölt nyer.

Biden kampánycsapata utalt arra, hogy Washington visszatérhet a 2015-ös iráni atomalkuhoz, vagy legalábbis lazíthat a Trump-kormányzat Teheránnal szembeni „maximális nyomásán”, ha a demokrata jelölt kerül ki győztesen a választásokból.

Az iráni elnök a vízügyi infrastruktúra most bemutatott fejlesztésével kapcsolatban azt mondta, hogy „ezeknek a projekteknek az indítása egyértelmű bizonyítéka annak, hogy nemzetünk nem áll le és nem borul térdre”. Iránnak új nemzeti terve van arra, hogy a vizet a Perzsa-öbölből a sivatagos területekre vigye. Róhani méltatta azokat a mérnököket, akik segítettek az Urmia-tó újjáélesztésében, és akik a vízügyi projekteken dolgoztak.

Az iráni elnök viszont bírálta azokat, akik támogatják az országa elleni bojkottot, és azt mondta, hogy Irán a nehézségek közepette is megmutatja önellátásra való képességét. Róhani kijelentette, hogy az új vízszállítási módszerek nem fogják károsítani a környezetet. Azt is elmondta, hogy Iránnak jelenleg mintegy 70 sótalanító létesítménye van és van egy „hatalmas projekt”, amelynek célja az olaj eljuttatása a Teherántól mintegy 1700 kilométerre lévő Jaszk kikötővárosába, és amely jövőre készül el.

https://neokohn.hu/2020/11/05/haboru-is-kitorhet-ha-amerika-visszater-az-irani-atomalkuhoz/