Jeruzsálem keleti részében építkezne Izrael

Vasárnap 1257 új lakás tervét hozta nyilvánosságra az izraeli földhivatal, amiket a kelet-jeruzsálemi Giv’at Hamatos lakónegyedbe terveznek felépíteni. 

A bejelentés a Jerusalem Post szerint egyfajta jelzés egy potenciális Biden-adminisztráció számára, hogy Izrael nem vonul vissza az 1967-es határok mögé.

Az izraeli jobboldal és a telepes mozgalom az elmúlt héten nyomatékosan kérte Benjamin Netanjahut, hogy a Trump-adminisztráció utolsó pár hónapja alatt Izrael erősítse meg a jelenlétét az 1967-ben elfoglalt területeken.

Benjamin Netanjahu a februári kampánya során már megígérte, hogy engedélyt ad az építkezésre.

Giv’at Hamatos két másik zsidó lakónegyed a Gilo és Har Homa segítségével egy zsidó sávot hozna létre Kelet-Jeruzsálemben.

A palesztinok hevesen tiltakoznak az építkezések ellen. A sáv ugyanis szerintük elválasztaná Jeruzsálem arab negyedét a közeli Betlehemtől, ami a palesztinok szerint ellehetetleníti, hogy egy potenciális palesztin államnak egybefüggő legyen a területe.

A bejelentésre több baloldali izraeli szervezet is reagált, akik a tervek visszavonását követelik. A Peace Now szerint az építkezés „halálos ütést mérne a békére és a két oldali megoldásra.” A szervezet szerint a Netanjahu-Ganz kormány a hátralevő két hónapban igyekszik olyan lépéseket tenni, amiket egy potenciális Biden-adminisztráció már nem tud visszacsinálni.

Az izraeli földhivatal bejelentése még nem jelenti a projekt megvalósítását, az építkezések tervezetén még lehet változtatni, sőt vissza is lehet vonni.

A Peace Now szerint az izraeli kormány várhatóan konfrontálódni fog egy potenciális Biden kormányzattal a júdeai és szamáriai települések és Jeruzsálem státuszával kapcsolatban.

Biden szenátorként támogatta az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe való áthelyezését. Azonban, ahogy Barack Obama úgy Biden is Kelet-Jeruzsálemet a tervezett palesztin állam részének tartja.

Biden már negyvenhét éve is ellenezte az annektálást – Neokohn

Joe Biden 1973-ban a jom-kippuri háború előtt találkozott Golda Meirrel, és ez a találkozás egy életre meghatározta Izraellel kapcsolatos álláspontját.