Először lesz palesztin-amerikai tagja az elnök fehér házi csapatának

„Az öngyilkos merénylők egy kétségbeesett nép utolsó lehetőségei voltak” – mondta 2002-ben a jordániai palesztin bevándorlók gyermekeként már Amerikában született Reema Dodin, aki most a Fehér Ház jogalkotási ügyek hivatalának igazgatóhelyettese lesz – írja a The Jerusalem Post.

A palesztin-amerikai Reema Dodin az afro-amerikai Shuwanza Goff-fal közösen lesz az igazgatóhelyettese a Fehér Ház jogalkotási ügyek hivatalának. Ezt maga Joe Biden megválasztott amerikai elnök jelentette be. Ők az első palesztin-amerikai és afro-amerikai ezen a poszton, Reema Dodin ráadásul az első palesztin származású tisztviselő a Fehér Házban a palesztin sajtó szerint – írja a lap.

Dodin családja Dura nevű településről származik, Hebron mellől. Dodin korábban dolgozott Richard Durbin demokrata szenátor kabinetfőnök-helyetteseként, valamint a Szenátus jogi albizottságában is.

A Kaliforniai Egyetemen végzett Berkeley-ben, és az Illinois-i Egyetemen is szerzett diplomát, Truman nemzetbiztonsági ösztöndíjas, New Leaders Council ösztöndíjas, tagja volt a Külkapcsolatok Tanácsának, és tagja a Jenkins Hill Society-nek, egy olyan női politikusokból álló csoportnak, amely női politikusokat támogat.

2002-ben, a második intifáda idején Reema Dodin egy kaliforniai városban tartott rendezvényen a palesztin-izraeli konfliktusról beszélve egy helyi újság, a Lodi News-Sentinel szerint azt mondta:

„Az öngyilkos merénylők egy kétségbeesett nép utolsó lehetőségei voltak”

2001-ben a Berkeley-n egy olyan tüntetésen vett részt, amely felszólította az egyetemet, hogy határolódjon el Izraeltől – derül ki a Berkeley Daily Planet helyi kiadványból. A demonstráción Izraelt az apartheid Dél-Afrikához hasonlították.

https://neokohn.hu/2020/11/21/joe-biden-gyerekeinek-zsido-csaladjuk-van-de-kihasznalja-e-ezt-a-politikus-elnokkent/

Reema egyébként annak a Mustafa Dodinnak az unokája, aki a szociális ügyek minisztere volt Jordániában, majd az 1970-es években segített megalapítani a Falusi Liga (Village Leagues) szervezetet Ciszjordániában, amely béketárgyalásokat szeretett volna folytatni Izraellel. Mustafát a Palesztin Felszabadítási Szervezet mérsékeltebb alternatívájaként jellemezték.

1981-ben a The Christian Science Monitornak adott interjújában Reema Dodin ragaszkodott a palesztinok önrendelkezéséhez, de hozzátette, hogy a zsidóknak és az araboknak „együtt kell élniük, és nincs olyan politikai megoldás, ami ezt eltörölhetné”.