Robotszakáccsal nyomtatják a vegán burgert

Az izraeli SavorEat saját maga fejlesztette ki a 3D-nyomtatási technológiát, amivel a világon elsőként, emberi beavatkozás nélkül készítik el az ételeket — újságolja a NoCamels.

Robotszakáccsal és vegán burgereivel robbant be a tel-avivi tőzsdére az izraeli SavorEat. A 2018-ban alapított vállalat saját maga szabadalmaztatta azt a 3D-nyomtatási technológiát, amivel az ételeket készítik. Az ételeik teljesen növényi alapúak – mondta Racheli Vizman, a vállalat igazgatója a NoCamelsnek. A technológiát a Héber Egyetem mezőgazdasági karán fejlesztették ki, és azt kizárólag a SavorEat használhatja. A hús 3D-s felépítését is tanulmányozták hozzá – tette hozzá Vizman.

Az igazgató szerint

teljesen a vevő igényeire szabhatóak az ételek, gyártás közben figyelembe tudják venni a különböző ételérzékenységeket is.

A SavorEat-es burgerek gluténmentesek. Az összetevőket – a zsírt, aromákat, növényi alapú fehérjéket, cellulózt – tartalmazó patronokat a nyomtatóba teszik, az pedig elkészíti a húspótlót, amit aztán főznek, sütnek, vagy grilleznek a vevő igényei szerint.

3D Food Printing + Auto-Cooking Machine Technology | SavorEat’s Meat Alternative Products

SavorEat is developing a new generation of meat alternative products which recreate the unique experience, taste and texture of meat in a convenient way. The…

A SavorEatet az különbözteti meg a többi vegán étteremtől, hogy az összetevőket nem kell csomagolni, vagy hűteni: a húspótló növényi összetevői hosszú ideig elállnak szobahőmérsékleten is.

Az egész gyártási folyamat automatikus, emberi beavatkozás nélkül is működik.

A vállalat kiemelte, hogy ez környezetbaráttá teszi a gyártási folyamatot, és csökkenti a cég ökológiai lábnyomát. Oded Shosheyov professzor, a vállalat egy másik alapítója szerint ez egy jelentős lépés az élelmiszer-előállítási költségek és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése felé.

A SavorEat már benyújtotta a szabadalmaztatási igényét európai országokban is, és Vizman szerint más ételek gyártásán is dolgoznak – többek között hús nélküli csirkemell és steak is a terveik között szerepel.

Végre: Már vegán steaket is nyomtatnak – Neokohn

Az új fogást már idén kínálni fogják majd a legelegánsabb izraeli éttermeknek.