Tovább halasztják Netanjahu tárgyalását

Felül kell vizsgálni a vádiratot. Csalás és vesztegetés elfogadása is szerepel a vádak között, a bizonyítási szakasz februárban kezdődhet – írja a Times of Israel.

Vasárnap folytatódott Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök korrupciós ügyének tárgyalása. Netanjahu ügyvédei arra kérték a Jeruzsálemi Körzeti Bíróságot, hogy ejtsék az ellene hozott vádakat. A bíróság arra kérheti az ügyészeket, hogy részletesebb vádiratot terjesszenek be, ez pedig tovább nyújthatja a május óta húzódó ügymenetet.

Netanjahut többek között csalással és vesztegetés elfogadásával vádolják. Bár a politikus megjelent az első tárgyaláson, a többi alól felmentést kapott, ezért a vasárnapi tárgyaláson sem vett részt személyesen. A járványügyi korlátozások miatt vádlottanként csak három ügyvédet engedtek be a tárgyalóterembe, az újságírók egy szomszédos teremben lévő kivetítőn keresztül követhették a vasárnapi tárgyalást. A hírek szerint a tárgyalás további szakaszára egy kibővített tárgyalótermet fognak kialakítani. Ez az első alkalom, hogy egy hivatalban lévő miniszterelnök ellen eljárást folytatnak, és a februárban kezdődő bizonyítási szakaszra nagy érdeklődésre számítanak.

A vasárnapi meghallgatás a 4000-es eset tárgyalásával kezdődött, ami a Netanjahu elleni három vád közül a legsúlyosabb – írja a The Times of Israel. A miniszterelnök a vád szerint tisztességtelen előnyben részesítette a Bezeq telekommunikációs vállalatot, cserébe azért, hogy a vállalat részvényese, Shaul Elovitch a tulajdonában lévő Walla hírportálon jó színben tüntesse fel őt. Szóba került egy olyan ügy is, ahol Netanjahu 200 ezer dollárnyi (közel 60 millió forintnyi) ajándékot fogadott el két milliárdostól – egyikük Arnon Milchan izraeli filmmogul volt.

Netanjahu tagadja az ellene felhozott vádakat, és „boszorkányüldözésnek” tartja az eljárást.

Ügyvédeinek többször is sikerült elérnie a tárgyalások halasztását, és panaszt tettek az ügyészséggel szemben, a vádirat módosítását is kérték. Azt állítják, hogy a rendőrség törvénytelen eszközökkel szerzett bizonyítékokat, ezért érvénytelennek tartják a vádakat.

„A nyomozók súlyos hibákat követtek el” – mondta Boaz Ben Tzur, Netanjahu egyik ügyvédje, aki szerint kényszerítették a tanúkat, hogy Netanjahu ellen valljanak. Elmondása szerint a tanúkat zaklatták, kiabáltak velük, és azzal zsarolták őket, hogy korlátozzák a családtagjaikkal való kapcsolattartást, ha nem a megfelelő változatot adják elő. Ben Tzur szerint a nyomozók nem fogadták el a Netanjahuval szembeni egyértelmű bizonyítékokat sem.

„Ezeket az eszközöket nem szabad érvényesnek tekinteni egy jogkövető, demokratikus, az emberi jogokat tiszteletben tartó államban” – mondta, és hozzátette: Netanjahu követelései nem tartalmaznak részletes listát arról, mit írjanak át a vesztegetési ügyről szóló vádiratban. „Nehezíti a dolgunkat, hogy nem tudjuk, mi a nézeteltérés lényege” – mondta.

A bíróság múlt hónapban januárról februárra módosította a bizonyítási szakasz kezdetét. A tanúvallomások is csúsznak egy hónappal, a tárgyalások pontos időpontjait pedig később írják ki.

Netanjahut megint Nobel-békedíjra jelölték – Neokohn

A Nobel-békedíjas Lord David Trimble az Egyesült Arab Emirátusok külügyminiszterét is jelölte a rangos elismerésre, de Donald Trumpot nem.