Megszületett a Brexit-megállapodás

Csütörtökön, mindössze hét nappal a határidő előtt megszületett a megállapodás az Egyesült Királyság és az Európai Unió között, ez pedig a legjelentősebb fordulat a Brit Birodalom szétesése óta – írja a The Jerusalem Post. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke elmondta: „hosszú, kanyargós út áll mögöttünk, de jó üzletet kötöttünk”. A megállapodást igazságosnak, kiegyensúlyozottnak nevezte, az erről szóló döntést pedig helyesnek és felelősségteljesnek.

Boris Johnson közösségi oldalán egy képet tett közzé, amin karjait az égbe emeli. „Ismét a kezünkbe vettük a sorsunk irányítását. Az emberek azt mondták, lehetetlen, mi mégis visszavettük az irányítást” – mondta a brit miniszterelnök.

„Független tengeri állam leszünk, akik saját maguk dönthetnek arról, hol teremtsenek új munkahelyeket”

– tette hozzá.

Michael Barnier, az EU főtárgyalója mindössze annyit mondott: „az óra már nem ketyeg tovább”.

Bár az utolsó pillanatban kötött megállapodással sikerült elkerülni a legelkeserítőbb forgatókönyvet,  az Egyesült Királyság mégis távolabb kerül legnagyobb kereskedelmi partnerétől, mint azt a 2016-os népszavazás idején bárki gondolta volna.

Még a bejelentés előtti órákban is alkudoztak a felek az Egyesült Királyság által engedélyezett halászat mértékéről.

Az Egyesült Királyság január 31-én lépett ki az Európai Unióból, és a változatlan kereskedelmi és utazási feltételekkel bíró 11 hónapos átmeneti időszak is hamarosan lezárul. A szerződés részleteit egyelőre nem hozták nyilvánosságra, de ha sikerült megállapodni a vám- és kvótamentes kereskedelemről, az nagy megkönnyebbülést okozhat a brit gazdaságnak. Egy ilyen megállapodás fenntartaná a békét Észak-Írországban is, ami Joe Bidennek különösen fontos – még Boris Johnsont is figyelmeztette, hogy tartsa magát a Nagypénteki Egyezményhez.

Zsidó jótékonysági szervezet vezetőjét választotta Boris Johnson új kabinetfőnökének – Neokohn

A brexit után foglalhatja el új pozícióját Dan Rosenfield, aki a Zsidó Világsegély és egyben egy magáncég éléről kerül a Downing Street 10-be.

Tony Danker, a Brit Iparkamara elnöke kényszeredetten fogadta a megállapodást. „Ennyire közel a határidőhöz már létfontosságú volt, hogy mindkét fél azonnali lépéseket tegyen a kereskedelem és a szolgáltatások fenntartásáért” – mondta Danker. A tárgyalásokat a koronavírus-járvány is nehezítette.

Amikor 2016-ban sokkolta a világot a brit nép döntése a kilépésről, sok európai abban reménykedett, hogy szoros kapcsolatot tarthatnak fenn az országgal. De nem így történt, és ahogy von der Leyen is mondta: az elválás keserédesre sikerült.

Johnson a britek 52 százalékának döntésére hivatkozva elmondta: nem érdeke sem az egységes piac, sem a vámunió fenntartása az Európai Unióval. Az EU nem akart korlátlan engedményeket adni a független, az unió szabályain kívül álló brit gazdaság érdekében, nehogy egy ilyen döntés a többi országot is kilépésre ösztönözze. Egyenlő versenyfeltételeket követelt, cserébe azért, ha a britek továbbra is hozzá akarnak férni az uniós piachoz.

A kereskedelmi megállapodás nem vonatkozik a szolgáltatásokra, ami a brit gazdaság 80 százalékát teszi ki, beleértve a bankszektort is. A brit bankok, biztosítók és vagyonkezelők hozzáférése az európai piachoz a legjobb esetben is csak akadozni fog. A megállapodás ellenére a kereskedelmi forgalomban és a kikötőkben is több szabály és akadály várható. A JPMorgan szerint a megállapodás alapján az EU megtarthatta a brit piac nyújtotta előnyöket, ráadásul úgy, hogy maga dönthet arról, melyik szektort korlátozza.

Nigel Farage, a Brexit-kampány egy másik arca szerint a britek még így is túl szoros kapcsolatban maradtak az Európai Unióval, és hozzátette: reméli, a lépés az EU széteséséhez fog vezetni.

Az Egyesült Királyság importja az Európai Unióból évente 107 milliárd dollár értékben haladja meg az exportot, ennek ellenére egy jelképes szektoron, a halászaton veszekedett a végsőkig – ez a brit GDP 0,1 százalékánál is kevesebbet tesz ki.

Január 1-jétől az Európai Unió elveszíti fő katonai és hírszerzési erejét, GDP-je 15 százalékát, a világ egyik vezető pénzügyi központját, Londont, és a német-francia tengely fő ellensúlyát. Az Egyesült Királyság pedig magára marad Kínával, Oroszországgal és Indiával szemben, és sokkal inkább kiszolgáltatottá válik az Egyesült Államoknak, mint eddig. Függetlenebb, de szegényebb lsz, legalábbis rövidtávon mindenképpen.

A Bank of England szerint a brit GDP még a megállapodás ellenére is 1 százalékkal vissza esik majd 2021 első negyedévében.

Az új vírusvariáns páriává tette az Egyesült Királyságot – Neokohn

Egyre több ország hirdet beutazási tilalmat vagy vezet be korlátozást a britekkel szemben.