Kezdődik a harmadik országos zárlat Izraelben

6000 rendőr biztosítja a kijárási tilalmat, akik főleg a szilveszteri bulik feloszlatására és a gyülekezések visszaszorítására készülnek.

A járvány kezdete óta harmadik alkalommal áll le az élet Izraelben vasárnap, a rendőrség pedig hatezer ember bevetésével készül a szabályok betartatására. A kijárási tilalom délután 5 órától lép életbe, és első körben két hétig tart. Egészségügyi szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a lezárást akár egy hónapra is kiterjeszthetik, ugyanakkor elmondták: ez a lezárás lehet az utolsó, köszönhetően a felgyorsított oltókampánynak.

Izraelben a napi esetszám decemberben meredeken emelkedni kezdett, pénteken már megközelítette a négyezret. Az újonnan, Nagy-Britanniában azonosított vírustörzs is ellenőrizetlenül terjedhet az országban – írja a The Times of Israel.

Az országban múlt vasárnap kezdődött meg az oltókampány, az elmúlt héten 280 ezren kapták meg az oltás első adagját. A következő héten még magasabb fokozatba kapcsol az oltókampány: a kórházakban is megkezdődik az oltás, és az izraeli hadsereg több száz orvosa is besegít. Dr. Sharon Alroy-Preis, az egészségügyi minisztérium megbízott közegészségügyi igazgatója elmondta, nemsokára 0-24 óráig nyitva tartó menetrendre állnak át az oltóközpontok.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök a következő héten szeretné elérni a napi 150 ezres számot, hogy január végére már több mint kétmillió izraeli kaphassa meg az oltás mindkét részletét. Ez a teljes izraeli lakosság közel negyede. Az Our World In Data adatai szerint Izrael jelenleg a második helyen áll a lakosságarányos átoltottság tekintetében, egyedül Bahrein előzi meg.

A lezárás alatt a hadsereg az autópályákat is több száz ponton ellenőrizni fogja. Izraeli médiaértesülések szerint a rendőri jelenlét napközben szórványos lesz, éjjel viszont ellepik az autópályákat. „Tudjuk, hogy a nép belefáradt ebbe, és anyagilag is a padlón van. A rendőrség ezért három fő területre fog összpontosítani: a gyülekezések feloszlatására, a szilveszteri bulikra, és a karantén betartatására” – mondta egy rendőrségi forrás a 13-as csatornának szombaton.

A szabályok szerint az izraeliek délután 5 órától nem mehetnek át más háztartásba, és nem mehetnek 1 kilométernél távolabb az otthonuktól, kivéve, ha az oltás miatt közlekednek. A létfontosságú termékeket árusító üzleteken kívül leállítják a kereskedelmet, és a szórakoztatóipart is. A tömegközlekedést legfeljebb 50 százalékos kihasználtsággal működtetik. Aki szabályt sért, annak 500 sékelt (46 ezer forintot) kell fizetnie.

Az óvodákban és az iskolák első négy osztályában, illetve a 11-12. osztályosoknál továbbra sem lesz távoktatás, az 5-10. osztályosok sorsáról pedig vasárnap dönt az izraeli operatív törzs. Chezy Levy, az egészségügyi minisztérium főigazgatója szerint nem jó ötlet nyitva tartani az iskolát az 1-4., illetve a 11-12. osztályosoknak sem. Yuli Edelstein egészségügyi miniszter elmondta: következő héten a tanárok kaphatják meg az oltást, ezzel is segítve a biztonságos oktatást.

Szombaton már több mint 35 ezer aktív koronavírus-fertőzött volt Izraelben.

Egészségügyi szakértők és orvosok egy csoportja ugyanakkor megkérdőjelezi a lezárás szükségességét és hatékonyságát

írja a The Jerusalem Post. Yifat Shasha-Biton parlamenti képviselő is úgy látja: a lezárás egy politikai döntés, és elmondta, nem érti, miért kell újra lezárni az egész országot.

Netanjahut oltották be elsőként Izraelben – Neokohn

Az ország vezetői példájukkal arra akarják buzdítani az izraeli polgárokat, hogy ők is oltassák be magukat.