Baloldali miniszter parlamenti helye miatt nő a feszültség a Likud pártban

A Likud párt vezetői nem nézik jó szemmel, hogy Benjamin Netanjahu garantált parlamenti helyet ígért Orly Levynek, a Geser párt miniszterének, aki korábban a Meretz és a Munkapártokkal közös listán indult – írja a Arutz7 izraeli hírportál.

A kormányzó Likud párt képviselőit különösen az aggasztja, hogy a párthoz nem tartozó tagokat a közelgő választásokra a Likud listára tennék, fontos parlamenti helyeket elvéve ezzel a lojális Likud tagok elől a jövő márciusban megtartott választásokon.

A kedd reggeli jelentés szerint Netanjahu hétfőn tárgyalásokat folytatott Jiszáel Katz pénzügyminiszterrel és Haim Katzzal, a Likud központi bizottsági elnökével, amelyek során hárman megállapodtak abban, hogy a párt nem tart előválasztásokat a márciusi országgyűlési választások előtt. Erről elsőként a szerdán a párt alkotmányos bizottsága dönthet majd, amelynek élén Haim Katz áll.

Értesülések szerint a Likud vezetése a három volt likudos, a Gideon Száár alakította Új Remény párthoz csatlakozott képviselők miatt felszabadult helyeket is nem-Likud párti politikusokkal kívánja feltölteni.

Szááron kívül négy másik Likud képviselő jelentette be az Új Reményhez való csatlakozást, köztük Zeév Elkin, Michal Shir, Sharren Haskel és Yifat Shasha-Biton.

A megüresedett helyekre esélyes képviselők közt szerepel a közösségi szerepvállalásért és az előmenetelért felelős miniszter, Orly Levy. Levy, a Geser frakció egyetlen tagja 2016-ban szakított az Avigdor Liberman által vezetett Jiszáel Béténu párttal kötött szövetséggel, miután Liberman csatlakozott Netanjahu kormányához. A 2020-as választásokon a Geser már a Meretz és a Munkapártokkal szerepelt közös listán és az általuk elnyert hétből egy helyet kapott.

A Likud több tisztviselője felháborodását fejezte ki amiatt, hogy Levynek garantált helye lesz a pártlistán, az egyik párttag úgy fogalmazott: „Egy perccel ezelőtt még Meretznél volt, ugyan mi köze van hozzánk?”

A megüresedett eséllyel pályázik Izrael volt amerikai nagykövete, Ron Dermer, Modiin város polgármestere, Haim Bibas és Gal Hirsch tábornok, terrorelhárítási szakértő is, aki a 2019-es első választásokon a Magen párt élén kívánt a Kneszetbe jutni, de mindössze 3.439 szavazatot kapott. Hirsch később belépett a Likud pártba, de csak a lista 100. helyét kapta.

Netanjahu politikai öröksége – Neokohn

Ha egy dolog van, amit az elmúlt két évben megtanultunk, akkor az az, hogy Netanjahu politikai zsenialitása akkor tud igazán kibontakozni, ha sarokba szorítják.