Biden távolságtartó lehet Izraellel és Szaúd-Arábiával szemben is

Az új adminisztráció közölte: szakít Trump hagyományaival. Biden kulcsfontosságú beszédében nem említette Izraelt, amikor arról beszélt, újra megerősítené szövetségeit.

Joe Biden gyorsan tisztázta közel-keleti prioritásait: két héttel hivatalba lépése után bejelentette, felhagy Szaúd-Arábia jemeni felfegyverzésével. Külpolitikájáról szóló beszédében nem említette meg Izraelt, és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel sem váltott szót eddigi elnöksége alatt. Az Egyesült Államok továbbra is támogatja Szaúd-Arábiát a jemeni polgárháborús hadszíntéren kívül – olvasható a The Times of Israel elemzésében.

Az amerikai elnök az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésről beszélt, és Iránt is csak futólag említette meg. Ez éles váltás Donald Trump politikájával szemben, aki Iránt globális fenyegetésként tartotta számon.

Aaron David Miller veterán Közel-Kelet-szakértő szerint a Biden-adminisztráció kivárhat a márciusi izraeli választásokig, amikor Netanjahu elveszítheti a miniszterelnöki pozíciót. Iránnal kapcsolatban azt mondta: Biden jelezte, „nem fut Irán után”, Antony Blinken külügyminiszter pedig előrevetítette, hogy az atomalkuhoz való visszatérés egy hosszú folyamat lesz. Biden nem fog közeledni Recep Tayyip Erdogan török elnök felé sem, aki Trumppal jó viszonyt ápolt.

Brian Katulis, a baloldali Amerika Fejlődéséért Központ vezető munkatársa a normálishoz való visszatérésként értékelte Biden távolságtartását Izraellel szemben. Katulis szerint Trump túlzottan belevonódott a Szaúd-Arábia és Irán, valamint az Izrael és a palesztinok közötti konfliktusokba. „Trumpnak ez a szerepvállalása nem csökkentette a regionális feszültségeket, sőt, az Iránnal szembeni fellépések majdnem egy újabb közel-keleti háborúba sodorták az Egyesült Államokat” – mondta Katulis.

A Jemenben harcoló szaúdiakat Obama kezdte támogatni az Irán által támogatott húszikkal szemben. Trump tovább folytatta támogatásukat, mert jó üzletet látott benne az Egyesült Államok számára. Még azután is támogatta őket, hogy az amerikai hírszerzés kiderítette, Mohammed bin Szalmán koronaherceg állhat Dzsamál Hasogdzsi újságíró meggyilkolása mögött. Trump egyúttal elismerte Izrael fővárosaként Jeruzsálemet, és nyomást helyezett a palesztinokra is, ezzel pedig elnyerte Netanjahu kegyeit. „Biden álláspontja hirtelen váltásnak tűnik, de talán mégsem akkora jelentőségű” – mondta Katulis.

Iránt segítheti jemeni kivonulásával az Egyesült Államok – Neokohn

Jake Sullivan, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója bejelentette, hogy az USA kiszáll a jemeni polgárháborúból.