Nem csitul a jemeni polgárháború, Szaúdi repülőteret támadtak a húszik

Támadást intéztek jemeni síita húszi lázadók egy szaúdi repülőtér ellen, a támadás következtében kigyulladt egy polgári repülőgép – közölte szerdán a jemeni polgárháborúba beavatkozó, szaúdi vezetésű katonai koalíció.

Az al-Ikbaríja nevű szaúdi állami műsorszolgáltató arról számolt be, hogy a délnyugat-szaúdi Abhá repülőterét érte támadás. Az al-Ikbaríja szerint a támadás nem követelt emberéletet, a reptéri forgalom pedig visszatért a normális kerékvágásba.

A húszik megerősítették a támadás tényét, azt állítva, hogy a repülőtér valójában katonai célokat szolgál. Jehja Szere húszi katonai szóvivő szerint a támadást négy drónnal hajtották végre.

A rijádi székhelyű szövetség szerdán közölte, hogy megsemmisített két drónt, amelyet a húszik a szaúdi-jemeni határ felé indítottak útnak.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán által támogatott húszi felkelők és a rijádi száműzetésben élő Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők között. Utóbbiakat 2015 óta támogatja a Szaúd-Arábia által vezetett koalíció. Szaúd-Arábia attól tart, hogy regionális riválisa, Irán komolyabban megvetheti a lábát az Arab-félszigeten a síita fegyveresek térnyerésének következtében.

A jemeni polgárháborúban milliók váltak földönfutóvá, az ENSZ decemberi eleji becslése szerint több mint 233 ezer ember vesztette életét, és a világszervezet szerint a világ legnagyobb humanitárius tragédiája alakult ki az országban, ahol a körülbelül 28 milliós lakosság mintegy 80 százaléka szorul segítségre alapvető szükségleteinek kielégítése érdekében.

Iránt segítheti jemeni kivonulásával az Egyesült Államok – Neokohn

Jake Sullivan, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója bejelentette, hogy az USA kiszáll a jemeni polgárháborúból.