Anthony Fauci egymillió dollárral járó izraeli elismerést kap a „tudomány védelméért”

Anthony Fauci, Joe Biden amerikai elnök egészségügyi főtanácsadója az egyik kitüntetettje idén a kategóriánként egymillió dollárral járó Dan David-díjnak: az amerikai orvos és virológus a „tudomány védelméért” tett erőfeszítéseiért kapja a rangos elismerést.

Az izraeli székhelyű Dan David Alapítvány hétfőn jelentette be a három kategória győzteseit.

A 80 éves Fauci a „jelen dimenziók” kategóriában kapja az elismerést a HIV-kutatás és az AIDS-betegeket segítő programok terén végzett munkásságáért, valamint a koronavírus elleni vakcinák támogatásáért.

Az alapítvány közleményében úgy fogalmazott, hogy Fauci

„bátran kiállt a tudomány védelméért a tájékozatlan ellenállókkal szemben a kihívásokkal teli koronavírus-járvány idején”.

A díjat 2000-ben alapította Dan David izraeli vállalkozó és filantróp. Az elismerést – amelynek vezetősége a Tel-avivi Egyetemen működik – 2002 óta ítélik oda évente a nemzetközi tudományos és kulturális élet kiválóságainak.

Idén a „múlt dimenziói” kategóriában a történelem és orvostudomány területén kutató Alison Bashford, Katharine Park és Keith Wailoo professzorok kapják az elismerést.

A „jövő dimenziói” kategóriában pedig a rák immunterápia úttörőinek, Zelig Eshharnak, Carl Junenak és Steven Rosenbergnek ítélték a díjat.

A Dan David-díj korábbi kitüntetettjei között van Al Gore volt amerikai alelnök, Tony Blair korábbi brit miniszterelnök és Margaret Atwood világhírű kanadai írónő.

„Az is kiderülhet, hogy ez az elmúlt 100 év egyik legnagyobb orvosi vívmánya” – Neokohn

Amikor Mikael Dolsten, a Pfizer vezető tudósa meghallotta, hogy az általa is kifejlesztett vakcina ennyire hatékony, kollégáival szó szerint felugrott az örömtől.