A nők jogaiért tüntettek Ukrajnában nőnapon

Közel kétezren tüntettek hétfőn, a nemzetközi nőnapon Kijevben, követelve, hogy az ukrán parlament ratifikálja az elsősorban a nők elleni erőszakról szóló isztambuli egyezményt.

A tüntetők – többségükben nők – a főváros egyik központi terén gyülekeztek, onnan vonultak jelentős rendőri biztosítás mellett a történelmi városrészbe, mivel egyidejűleg többtucatnyi radikális jobboldali aktivista tüntetett az egyezmény ellen.

Két férfi megpróbált rátámadni a menetre, de a rendőrök gyorsan előállították őket – jelentette az ukrán média.

„Szabadság, egyenlőség, női szolidaritás”, „Lázadj fel, szeress, ne add fel a jogaidat” – skandálták a tüntetők.

A nők „Követeljük az isztambuli egyezmény ratifikálását!”, „Nem a családi erőszakra”, illetve „Allergiás vagyok a patriarchátusra” feliratú transzparenseket tartottak a kezükben.

A szervezők felpanaszolták a koronavírus-világjárványnak a nőkre gyakorolt rendkívül súlyos hatását. Ukrajnában az egészségügyi dolgozók, a tanárok és a szociális szolgáltatások alkalmazottainak többsége nő.

Az ukrán nők kétharmada állította, hogy 15 éves kora óta volt már lelki vagy fizikai erőszak áldozata az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) 2019-ben végzett felmérése szerint.

Ukrajna 2011-ben aláírta, de soha nem ratifikálta az isztambuli egyezményt.

Szakosított civil szervezetek szerint Ukrajnában vannak hatályos törvények a családi erőszak áldozatainak a védelmére, de egyrészt hiányosak, másrészt ritkán alkalmazzák őket, így az ilyen bűncselekmények elkövetőinek többségét felmentik.

Az erősek cinizmusa – Neokohn

Az kéne, hogy Magyarországon is legyen elfogadott az isztambuli egyezmény, vagy bármi, ami megálljt parancsol a nők elleni erőszaknak. Steiner Zsófia publicisztikája.