Dél-Korea a svájciak módszerével szabadítaná fel a befagyasztott iráni pénzeket

Dél-Korea és az Egyesült Államok pénzügyminiszterei Szöulban arról tárgyaltak, hogyan lehetne felszabadítani Irán befagyasztott vagyonát a kelet-ázsiai országban – írja a RadioFreeEurope.

A dél-koreai Yonhap hírügynökség szerint az ország engedélyt kért az Egyesült Államoktól, hogy a „svájci pénzügyi mechanizmuson” keresztül felszabadíthassa a korábban zárolt iráni pénzeszközöket humanitárius cikkek kereskedelmére.

Svájc még február 31-én jelentette be, hogy életbe léptette Irán esetében az élelmiszer- és gyógyszerkivitelre vonatkozó humanitárius mechanizmust. Idén júniusban a svájci külügyminiszter még egyszer megerősítette, miszerint támogatja az Iránnal folytatott humanitárius cikkek kereskedelmére irányuló pénzügyi átutalások felgyorsítását.

Az amerikai szankciókat követően 7-9 milliárd dollárnyi iráni olajpénzt fagyasztottak be a Dél-Koreában, amelyet követően az iráni kormány tisztviselői folyamatosan törekedtek ezen pénzügyi források felszabadítására az elmúlt két évben.

Pár hónapja az iráni pénzek egy részét már felszabadították, miután Joe Biden beleegyezett, hogy azokat oltóanyagok importálására és az ENSZ felé fennálló tartozások törlesztésére használják, azonban a pénz nagy része továbbra is dél-koreai bankokban áll befagyasztva.

Borítókép: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Biden azt hozza, amit ígért, a zsidók pedig nem sok jóra számíthatnak – Neokohn

Dominc Green amerikai publicista szerint Biden első 100 napja nem jó ómen a zsidók számára.