Izraeli kutatók: a beoltottak egy része is kórházba kerülhet még a koronavírus miatt

Egy új kutatásban kimutatták, kik kerülhetnek nagyobb eséllyel súlyos állapotba a második vakcina után is.

Világelsőként készítettek átfogó tanulmányt izraeli szakemberek a Jerusalem Post szerint arról, hogy milyen eséllyel fertőződhetnek meg beoltott emberek a COVID-19 nevű vírussal a vakcinák ellenére.

A vakcinával rendelkezők kisebb része várhatóan meg fog fertőződni a vírussal, és kis százalékuk kórházi kezelésre fog szorulni. Ezt a jelenséget a kutatók „áttöréses fertőzésnek” nevezték el.

A tanulmány szerint az alapbetegségekkel küzdő idős emberek különösen nagy veszélyben vannak.

A kutatást az asdódi Samson Assuta Kórház egyik professzora, Tal Brosh vezetésével és összesen 152 beoltott ember részvételével végezték el. A páciensek kiválasztásánál szempont volt, hogy a második oltás után több mint hét nappal kapták el a vírust, és kórházi kezelésre szorultak – még április végéig bezárólag.

A vizsgált csoport a megszokottnál kisebb létszámú volt, tekintettel arra, hogy az vakcina 97-98 százalékos védelmet ad az alapvariánssal szemben, és így a beoltottaknak csak kis része mutatott súlyos tüneteket.

Izraelben az új fertőzések száma rohamos növekedést mutat, miközben a súlyos esetek száma még mindig lassan emelkedik.

Brosh professzor a médiában summázta a tanulmány eredményeit. „Összességében az a legfontosabb, hogy nem egészséges emberekről van szó. Szinte mindegyikük (96 százalékuk) rendelkezik mellékbetegséggel: szív-, tüdő-, vesebetegséggel, demenciával, rákkal vagy más gyakori betegségekkel. Tehát az áttöréses fertőzésben szenvedők, akiket kezelésbe kell venni, betegebbek az átlagnál”.

A kutatás résztvevőinek 40 százaléka immunhiányos volt.

„Nagyobb a valószínűsége, hogy nem alakít ki védelmet a vakcina, ha az immunrendszer nem megfelelően működik” – mondta Brosh, aki egyben elárulta: a páciensek 35 százaléka nem rendelkezett antitestekkel.

További érdekesség, hogy a második oltás és a fertőzés közötti idő mediánja 40 nap volt, a páciensek életkorának mediánja pedig 71 év. A legtöbb esetben ismeretlen volt a fertőzés forrása.

Brosh szerint ugyan a kutatás idejekor még az Alfa nevű variáns volt aktív Izraelben, a jelenleg terjedő Delta variáns hasonló karakterekkel bírhat.

A szakember azt mondta, úgy tűnik, a Delta variáns nagyobb erővel képes megfertőzni a beoltottakat, mint „elődje” – ám egyelőre kérdés, hogy bizonyíthatóan súlyosabb tüneteket produkál-e majd, ahogy az izraeli Egészségügyi Minisztérium előrevetítette.

A professzor ezek fényében mindenkit óvatosságra intett – a beoltottakat is, különös tekintettel az alapbetegségekkel küzdő idős emberekre.

Bennett: a Pfizer-oltás „gyengébb, mint reméltük” – Neokohn

Bennett miniszterelnök azt mondta, hogy a COVID-19 oltások által nyújtott védelem ,,gyengébb, mint reméltük volna” a Delta variánssal szemben.