A tálibok videóra vették, ahogy lefejeznek egy afgán katonát

A Washington Examiner által megszerzett videót állítólag egy privát tálib chatszobában osztották meg, de nem világos, hogy mikor készült a felvétel.

A 30 másodperces videóban hallható, ahogy a tálib harcosok csoportja a „mudzsahedin” dallamot skandálja, miközben a férfi fejét körbehordozták. A férfiak közül hatan gépfegyvert tartottak a kezükben, egy másikuk pedig két véres kést szorongatott.

A földön fekvő férfiról a sötétzöld – az amerikaiak által az afgán nemzeti hadseregnek adott egyenruhához hasonló – színe miatt feltételezik, hogy afgán katona volt.

A harcosok a tálibok legfőbb vezetőjét, Hibatullah Akhundzadát kezdték el dicsőíteni, majd a videó azzal zárul, hogy a csoport kijelenti, hogy le kell lőniük az afgán katonákat.

A felvétel néhány nappal azután került elő, hogy tálib fegyveresek kivégezték az afgán ellenállók egyik vezetőjének testvérét. A férfi Amrullah Szaleh, a volt afgán alelnök testvére volt, aki a Pandzsír-völgyben a tálibok elleni harcoló ellenzéki erők egyik vezetője lett.

A hír, hogy Szaleh testvérét, Rohullah Azizit megölték, napokkal azután érkezett, hogy a tálib erők átvették az ellenőrzést Pandzsír tartományi központja felett, amely az utolsó tartomány volt, amely ellenállt nekik, miután a tálibok a múlt hónapban átvették az irányítást Afganisztán többi része felett.

Az amerikaiak és britek által kiképzett afgánok már a tálibok oldalán harcolnak? – Neokohn

A névtelenül nyilatkozó katonai források elmondták, hogy elkerülhetetlen volt, hogy a nemzetközi erők kivonulását követően a volt kormányerők egy része úgy döntsön a tálibokhoz csatlakozik.