Kicsoda Irán új kémfőnöke?

A hírszerzés élére az iráni ajatollah egyik megbízható emberét helyezték, ami miatt sokan egy eddiginél is agresszívabb hírszerzői stratégiára számítanak. 

Az új iráni elnök Iszmail Khatibot nevezte ki a hírszerzési minisztérium élére, azonban a klerikális háttérből érkező férfiről kevés információja van a nyugati országoknak – olvasható a Begin-Sadat Center for Strategic Studies tanulmányában.

Khatib 1961-62 környékén született és egy befolyásos vallási vezető volt, aki az ajatollah bizalmas szűk köréhez tartozik. A férfi olyan radikális iszlamisták tanítványa, mint Shirazi ajatollah és Lankarini ajatollah. Lankarini elkötelezett követője volt Hamenei ajatollahknak és támogatta a Salmon Rushdie elleni fatwát. Shirazi a nyugati világban leginkább arról ismert, hogy ellenzi azt, hogy a nők nézők legyenek a sporteseményeken.

Khatib tehát egy ultrakonzervatív iszlamista vonalat képvisel.

Khatib tudása a hírszerzés terén elsősorban gyakorlati, amit alárendel az iszlám tanainak. Egy Iránon belüli hírszerzési ágazatot vezetett a kilencvenes években. Ezekben az években az irániak több nemzetközi terrortámadást is elkövettek, mint 1994-ben az izraeli kulturális központ elleni argentínai támadást. Az akkori hírszerzési miniszter Khatib főnöke rá is került az Interpol körözési listájára.

A férfi később olyan bizalmi pozíciókat kapott, mint Reza imám mauzóleumát kezelő pénzügyi alap biztonsági vezetője. Khatib évekig benne volt Hamenei ajatollah kormányzó bizottságában (House of Leadership).

A nyugati hírszerzési információk szerint az ajatollahok által támogatott hírszerzési minisztérium és a Forradalmi Gárda katonai hírszerzése között komoly konfliktus van. Ráadásul az iráni rezsimet számtalan válság sújtja kezdve a gazdasági nehézségektől a lakosság elégedetlenségéig.

Khatib nemcsak a legfelsőbb vezető, hanem Raiszi elnök bizalmasa is egyben. Vélhetően az a feladata, hogy „megtisztítsa” a titkosszolgálatot a nem megfelelő elemektől. Ráadásul a vallási vezetőben megbíznak a Forradalmi Gárda vezetői is, ami utat nyithat a szorosabb együttműködésnek.

A BESA elemzői egy agresszívabb bel- és külpolitikára számítanak Khatibtól. Otthon valószínűleg keményebben fel fognak lépni a tüntetők valamint az ellenzék ellen, több kivégzésre és kínzásra lehet számítani. A vezető iszlamista nézetei kihathatnak a régióban a más muszlim országokkal ápolt kapcsolatokra. Várhatóan a terror szponzori tevékenységet az iszlamista Khatib nem fogja beszüneteltetni.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Irán és Izrael „csöndes háborúja” – Neokohn

Irán regionális hatalomra törne, ám Izrael ezt megakadályozná. Nyílt összeütközést nem akarnak, de meddig lehet elkerülni? Hajdú Tímea írása.