Egy beteg nő milliókra perli anyja orvosát, mondván: soha nem kellett volna megszületnie

Evie Toombes nyitott gerinccel született és azt állítja, hogy erről az édesanyja háziorvosa tehet, aki nem látta el megfelelő tanácsokkal a terhesség előtt. 

Evie Toombes, 20 éves díjugrató Lincolnshire-ből, „jogtalan fogantatás” miatt perli édesanyja háziorvosát, Dr. Philip Mitchellt, miután az állítólag nem tanácsolta édesanyjának, hogy a terhesség előtt folsav-kiegészítőket szedjen, ami a nő szerint a születési rendellenességéhez vezetett – írja a The Telegraph-ra hivatkozva a New York Post.

Susan Rodway, a lány ügyvédje elmondta a brit legfelsőbb bíróságnak, hogy Toombes azért perel, mert „sérült állapotban született”, és több millió dollárt szeretne visszakapni, amely az állapotával való együttélés költségeinek fedezéséhez szükséges.

Mitchell tagadott minden felelősséget, és azzal védekezett, hogy „ésszerű tanácsokat” adott Caroline Toombesnek, bár az általános gyakorlat az, hogy a potenciális anyáknak azt tanácsolják, hogy a fogamzás előtt és a terhesség első 12 hetében szedjék a táplálékkiegészítőt.

Evie és édesanyja. Fotó: Instagram

Ügyvédje azzal érvelt, hogy az a gyakorlata, hogy a leendő szülőknek 400 milligramm folsav bevitelét tanácsolja, azonban ha az anya jól táplálkozik, a folsavszint amúgy is jellemzően egészséges szinten van, és a kiegészítőknek kevésbé lenne jelentősége.

„Azt mondta nekem, hogy erre nincs szükség” – mesélte a bírónak az orvosnál tett 2001. februári látogatásáról. „Azt tanácsolta, hogy ha korábban jól táplálkoztam, akkor nem kell folsavat szednem”.

Rodway azt mondta, hogy ha Mitchell helyesen tanácsolja az ügyfele elhalasztotta volna a gyermekvállalást.

„Állítása szerint utánaolvasott volna a dolognak, és nem próbált volna teherbe esni, amíg meg nem győződik arról, hogy a lehető legjobban védekezett”

– mondta a Telegraph szerint.

Rodway hozzátette, Caroline Toombesnek egy „normális, egészséges” gyermeke született volna, aki azonban „genetikailag más ember”, mint Evie Toombes.

Jelenleg a díjugrató lány annak ellenére, hogy mozgékonysága „nagyon korlátozott”, reméli, hogy versenyezni fog a paralimpián, annak ellenére, hogy néha napi 24 órán át orvosi csövekre van kötve. Ahogy öregszik, egyre gyakrabban lesz kerekesszékhez kötve. Állapota miatt bél- és hólyagproblémákkal is küzd.

Evie Toombes közismert személyiség Angliában, aki korábban rendszeresen járt a brit tv műsorokban, mint inspiráló példa, aki betegsége ellenére is igyekszik teljes életet élni.

Minek eszik, aki nem bírja, avagy transzgenerációs traumafeldolgozás az irodalomban – Neokohn

Rubin Eszter íróval irodalomterápiáról, traumafeldolgozásról, a testi és lelki egyensúly összefüggéseiről beszélgetett Megyeri A. Jonatán.