Átadták a világ legnagyobb zsinagógáját Jeruzsálemben

A jeruzsálemi Jirmijáhu úton álló, hófehér mészkőlapokkal burkolt, hatalmas épület Izrael legnépesebb haszid csoportját, a guri közösséget szolgálja – írja az Arutz7, amelyet a Zsido.com szemlézett.

A használatbavételi engedélyt Jeruzsálem polgármestere, Mose Lion és helyettese, Eliezer Rauchberger rabbi írta alá, majd átadták azt Jáákov Litzman volt egészségügyi miniszternek, aki a guri közösséget képviseli a Knesszetben és Jochánán Weitzman rabbinak, aki a jeruzsálemi városházán teszi ugyanezt.

A teljes guri központ 35 000 m2, a most átadott, új szárny pedig 12 000 m2. A tervezésnél és az építésnél figyelembe vették a legújabb biztonsági szabályokat.

A Varsóhoz közeli Góra-Kalwaria településen született mozgalomhoz mintegy 13 000 család tartozik. Többségük a zsidó államban él, de működnek guri közösségek az Egyesült Államokban, Nyugat-Európában és Ausztráliában is. A mozgalomnak igen nagy hatása van az izraeli politikai életre is: a mind bal-, mind jobboldali kormányokkal szövetkező Tóra Zsidósága párt jelentős részben a guri rebbe irányítása alatt áll, aki Izrael egyik legvagyonosabb polgára is egyben. Két évvel ezelőtt egy csoport – Saul Alter rabbi vezetésével – kiszakadt az eredeti közösségből. Hozzá eddig 800 család csatlakozott és hamarosan ők is felépítik a közelben központi zsinagógájukat.

Éjszakai bárból zsinagógába: egy férfi hazatérése az ortodox judaizmushoz – Neokohn

Berel Solomon drogdílerből ortodox zsidóvá váló férfi dokumentumfilmje „közvetlen válasz az összes ortodox-ellenes zsidó filmre, amelyet a Netflix az elmúlt években kiadott”.

„Nincs túl sok olyan polgármester, aki kiérdemelte volna, hogy a világ legnagyobb zsinagógájának használatbevételi engedélyét saját kezűleg írta alá. Ez valóban egy történelmi léptékű esemény. A guri haszid közösség Jeruzsálem egyik fontos alapköve és mindannyian örülünk, hogy sikerült megvalósítaniuk ezt a beruházást.

Mázál tovot kívánok minden guri haszidnak”

– mondta a polgármester.

„Egy ilyen méretű építkezés még Jeruzsálemben is ritka esemény. A kivitelezés során megvalósítottunk minden elképzelhető biztonsági megoldást és a guri közösség vezetőségével együtt végig figyelemmel kísérhettem e beruházás megvalósulását. Sikerült a lehető legrövidebb idő alatt a lehető leggyönyörűbb épületet felépíteni”

– mondta Rauchberger rabbi, aki egyben a polgármesteri hivatal építési és tervezési bizottságának elnöke is.

A Zsido.com cikkének folytatása itt olvasható.

Vita a Siratófal körül – Bennett nem nyúl hozzá koedukált részleg tervéhez – Neokohn

Naftali Bennett és a vallásügyi miniszter úgy döntöttek befagyasztva hagyják azt a tervet, amely engedélyezte volna egy olyan rész leválasztását, ahol a nők és a férfiak együtt imádkoztak volna.