Pegazus-ügy: nem találtak bizonyítékokat jogellenes lehallgatásokra Izraelben

A televíziós beszámolók szerint a főügyészhelyettes által vezetett nyomozás során csak az egy ember, Shlomo Filber ügyében találtak szabálytalanságot, amit a rendőrség elismert – írja a The Times of Israel.

Az izraeli állampolgárok telefonjainak jogellenes lehallgatásával kapcsolatos állításokat vizsgálva nem talált bizonyítékot a törvénytelen cselekményekre, eltekintve egy nyilvánvaló szabálytalanságtól a Benjamin Netanjahu vesztegetési perének egyik koronatanúja elleni nyomozásban, amelyet a bűnüldöző szervek már elismertek.

Az Amit Marari főügyészhelyettes által vezetett vizsgálat a Sin Bét és a Moszad volt tisztviselőivel együtt 26, a Calcalist üzleti napilap cikkében szereplő nevet vizsgált meg, akiket állítólag az NSO Group Pegasus programjának segítségével vettek célba.

A nyomozócsoport több órát töltött az izraeli rendőrség jeruzsálemi SIGINT központjában, ahol a 26 nevet és további több száz telefonszámot vizsgáltak át – közölte a Kan közszolgálati műsorszolgáltató.

A jelentésben szereplő 26 név között volt Avner Netanjahu, a volt miniszterelnök fia; Emi Palmor, az igazságügyi minisztérium volt igazgatója; Rami Levy neves üzletember; Ilan Yeshua, a Walla volt vezérigazgatója, aki jelenleg a Netanjahu elleni per koronatanúja; Miriam Feirberg, Netanya polgármestere; és Yaakov Peretz, Kiryat Ata polgármestere.

A vizsgálat nem tárt fel semmilyen törvénysértést, ami azt jelenti, hogy vagy a Calcalist jelentésében felsorolt személyek telefonjait soha nem hackelték meg, vagy érvényes bírósági végzéssel hackelték meg őket.

Egy magas rangú rendőrségi tisztviselő pénteken a 12-es csatorna híradójának azt mondta, hogy a rendőrség ellen felhozott vádak „aljasak”. A Calcalist-cikkeit egyes elemzők Roni Alsheich és Motti Cohen volt rendőrségi biztosok elleni „rágalmazásnak” minősítették.

Az egyetlen lehetséges illegális hackelés Shlomo Filbert, a kommunikációs minisztérium volt főigazgatóját és Netanjahu régi bizalmasát érintette a héber nyelvű televíziós beszámolók szerint.

https://neokohn.hu/2022/02/10/pegazus-vizsgalobizottsagot-allit-fel-az-europai-parlament/