Az ukrán himnuszt énekelve tiltakozott több ezer izraeli az orosz invázió ellen

A tüntetők Putyint szidták, az izraeli kormányzat hozzáállását pedig nem megfelelőnek ítélték meg – írja az I24News.

Több ezer izraeli, köztük sok ukrán származású tüntetett szombat este Tel-Avivban, hogy kifejezze támogatását Ukrajna iránt, az ország elleni orosz invázió közepette.

A tüntetők együtt skandálták, hogy „Nemet a háborúra” és „Igen a demokratikus Ukrajnára”, valamint többször elénekelték az ukrán himnuszt.

Hasonlóan a korábbi napok tüntetéseihez több plakáton Vlagyimir Putyin orosz elnököt Adolf Hitlerként ábrázolták.

Fire News – פייר ניוז on Twitter: „הפגנה בתל אביב נגד המלחמה הרוסית באוקראינה 📍#Ukraine #Israel #Tel_Aviv pic.twitter.com/hwkZOGg7n4 / Twitter”

הפגנה בתל אביב נגד המלחמה הרוסית באוקראינה 📍#Ukraine #Israel #Tel_Aviv pic.twitter.com/hwkZOGg7n4

Néhány tüntető, láthatóan elkeseredve, azt mondta, hogy aggódik az Ukrajnában maradt családtagjaiért, akik a repülőgépjáratok felfüggesztése miatt nem tudják elhagyni az országot.

Sokan hangosan bírálták Izrael általuk „gyengének” és „erőtlennek” nevezett válaszát a szuverén ország elleni orosz agresszióra, és erőteljesebb intézkedéseket és retorikát követeltek.

Pénteken Jair Lapid izraeli külügyminiszter „a nemzetközi rend súlyos megsértéseként” ítélte el az orosz inváziót, de hangsúlyozta Izrael „mély, tartós és jó kapcsolatait Oroszországgal és Ukrajnával” is.

Kijevi főrabbi: „Senki sem hitte, hogy ez megtörténhet” – Neokohn

„Az itt élő zsidók közül sokan idősek, fogyatékkal élők, család nélkül, ágyhoz kötöttek… Lehetetlen volt velük beszélni a távozásról.”